Κόσμος
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 15:33

Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες στη Γενεύη για τη μετάβαση εξουσίας στη Συρία

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.

Η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία παρουσίασε μια «διακήρυξη αρχών» στην οποία δεν αναφερόταν η μεταβίβαση της εξουσίας και η οποία απορρίφθηκε άμεσα από την αντιπολίτευση.

Οι δύο πλευρές διχάζονται ειδικά στο θέμα του πολιτικού μέλλοντος του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πρόοδος, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη διάσκεψη, δεν έχει σημειωθεί ούτε στο ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων ασφαλείας, ώστε τα ανθρωπιστικά κονβόι να εισέλθουν στις πολιορκούμενες συνοικίες της Χομς.

Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα από το μεσημέρι (12.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο τα συριακά μέσα ενημέρωσης όσο και αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης σημείωσαν αργότερα ότι η διακήρυξη αρχών που παρουσίασε η αντιπροσωπεία του καθεστώτος της Δαμασκού απορρίφθηκε από το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό.

Στη διακήρυξη γίνεται λόγος για επιλογή, από πλευράς των Σύρων, ενός πολιτικού συστήματος χωρίς «έξωθεν επιβαλλόμενες φόρμουλες», ενώ υπάρχει κεντρική αναφορά στο ζήτημα της «τρομοκρατίας», όπως χαρακτηρίζεται η ανταρτική δράση και όχι στο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι το καθεστώς Άσαντ θα πρέπει να αντικατασταθεί από μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα.

Απορρίπτει δε τη συμμετοχή ανθρώπων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, κυρίως του ίδιου του κ. Άσαντ και σειράς συνεργατών του.

Η εμφύλια διαμάχη στη Συρία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από το 2011, ενώ έχει οδηγήσει 9,5 εκατομμύρια μακριά από τις εστίες τους.