Κόσμος
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 13:31

Αντεπίθεση Γκιουλέν σε Ερντογάν μέσω συνέντευξης στο BBC

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη εδώ και 16 χρόνια, ο πρώην ιμάμης αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη εδώ και 16 χρόνια, ο τούρκος πρώην ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για την έναρξη της έρευνας που αποκάλυψε σειρά σκανδάλων διαφθοράς με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου της Τουρκίας.

Από τις ΗΠΑ όπου διαμένει, ο ιεροκήρυκας, επικεφαλής του κινήματος Hizmet και κάποτε σύμμαχος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC ότι αρνείται τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει εναντίον του ο τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις οποίες έδωσε εντολή στους υποστηρικτές του στις τάξεις της τουρκικής αστυνομίας και της δικαιοσύνης να αρχίσουν τις έρευνες.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δήλωσε ότι η απάντηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με την αποπομπή ή μετάθεση εκατοντάδων αστυνομικών και δικαστικών είναι αντιδημοκρατική ενέργεια, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους διωχθέντες δεν έχουν σχέση με το κίνημά του.

«Αυτές οι ενέργειες είχαν ως στόχο να φανεί το κίνημά μας μεγαλύτερο από ό,τι είναι και να τρομοκρατηθεί ο κόσμος για κάποιον ανύπαρκτο κίνδυνο-φάντασμα», είπε.

Το κίνημα Hizmet (Υπηρεσία), προωθεί διακηρυκτικά ένα μετριοπαθές Ισλάμ, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την αλτρουιστική προσφορά, την σκληρή δουλειά. Έχει εκατομμύρια υποστηρικτές και εκτός της Τουρκίας, ωστόσο είχε κατηγορηθεί παλιότερα για απόπειρα συνωμοτικής δραστηριότητας για την υπονόμευση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου του BBC ότι πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες, θεωρούν ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δώσει ο Φετουλάχ Γκιουλέν την άμεση εντολή για την διενέργεια της έρευνας που έπληξε και το περιβάλλον του κ. Ερντογάν, ιδίως μετά την απόφαση του τούρκου πρωθυπουργού για τη διακοπή λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κινήματος στην Τουρκία, ο ίδιος απάντησε: «Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι δικαστές και οι εισαγγελείς να δέχονται από εμένα εντολές. Δεν έχω σχέση μαζί τους. Δεν γνωρίζω ούτε το 0,1% από αυτούς. Οι άνθρωποι στη δικαιοσύνη και την αστυνομία πραγματοποίησαν τις έρευνες και αποκάλυψαν την υπόθεση, όπως επιτάσσει το καθήκον τους υπό κανονικές συνθήκες.

»Προφανώς δεν είχαν ενημερωθεί για το γεγονός ότι η διαφθορά και η δωροδοκία έχουν σταματήσει να αποτελούν εγκληματικές πράξεις στην Τουρκία», πρόσθεσε σαρκαστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διάσταση απόψεων που ενδεχομένως να υπάρχει ανάμεσα στις θέσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις θέσεις του κινήματος Hizmet, ο Φετουλάχ Γκιουλέν απάντησε ότι ο Οτσαλάν «ήταν ανήσυχος με ό,τι κάναμε με τον κουρδικό λαό μέσω της επέκτασης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Hizmet στα έδαφη των Κούρδων. Δεν ήθελαν οι δραστηριότητές μας να εμποδίζουν τους νέους να εντάσσονται στις ένοπλες ομάδες στα βουνά. Η πολιτική τους έγκειται στην συντήρηση της εχθρότητας ανάμεσα στον κουρδικό και τον τουρκικό λαό. Η λειτουργία των σχολείων και η επένδυση στην περιοχή θεωρούνταν σαν να ήταν αντίθετες με την ειρηνευτική διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκιουλέν δήλωσε: «Προσπαθούν να μάς εμφανίσουν ως ένα φιλο-ισραηλινό κίνημα, με την έννοια ότι μάς ενδιαφέρουν περισσότερο οι Ισραηλινοί από ό,τι ο δικός μας λαός. Τούς αποδεχόμαστε ως λαό, ως μέρος των λαών του κόσμου».