Κοινωνία
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 09:15

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται από χθες στο νησί, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αρχικά επισκέφθηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε. Δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτήρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα», είπε ο υπουργός μετά τη σύσκεψη.

Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα στο ΑΜΠΕ ανέφερε ότι  από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στα κτήρια από ειδικά συνεργεία, με επικεφαλής μηχανικούς που έχουν φτάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλες υπηρεσίες.

Προτεραιότητα δίνεται στα κτήρια των νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ τασχολεία δεν θα λειτουργήσουν μέχρι να ελεγχθεί η στατικότητα των κτιρίων.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως είπε, χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη χειρουργική κλινική, αλλα γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη ότι έχουν ήδη φτάσει στο νησί κλιμάκια από διάφορα υπουργεία τα οποία έχουν αρμοδιότητα για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων.

Στο νησί βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης ενώ σε λίγες ώρες φτάνουν ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΚΑ Στράτος Σιμόπουλος, ο κ. Κυριαζής από το υπουργείο Παιδείας, ο κ. Καλύρης από το υπουργείο Υγείας και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Δίοικησης Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου.

Στο κτήριο του ΤΕΙ έχει δημιουργηθεί κέντρο συντονισμού όπου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης.

«'Εχουν φτάσει στην Κεφαλονιά ενισχύσεις με άντρες και οχήματα τις Ελληνικής αστυνομίας για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων. Εχουν φτάσει, επίσης, ενισχύσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με επικεφαλής τον υπαρχηγό του σώματο και μια ή ομάδα της ΕΜΑΚ από την Πάτρα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό. Απο χθες είναι στο νησί οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ο Ευθύμιος Λέκκας από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και μας ενημερώνουν» επισήμανε ο κ. Μιχελάκης.

Ενημέρωσε τέλος ότι επειδή υπάρχει κόσμος που είναι έξω από το σπίτια του και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται, βρίσκεται ήδη στο νησί το πλοίο Superfast 1, το οποίο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 700 άτομα, και αναμένεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που μπορεί να φιλοξενήσει 1.300 άτομα.

Πού σημειώθηκαν ζημιές

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν εκτεταμένες φθορές σε κτίσματα, όπως ρωγμές, πτώσεις σοβάδων, τοίχων και σκεπών.

Ζημίες έχουν καταγραφεί επίσης σε κτήρια στην περιοχή του Αργοστολίου, όπως ρωγμές, πτώσεις καμινάδων, θραύση τζαμαριών και γενικότερα εκτεταμένες ζημιές στους υαλοπίνακες των καταστημάτων.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι δύο τελευταίοι όροφοι του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια και οι διαμένοντες στο Γηροκομείο.

Αναφέρθηκαν ακόμη φθορές σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπως ρωγμές, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, ενώ συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρενέβησαν στα σημεία που υπήρχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και επιδιόρθωσαν τις βλάβες.

Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ακόμη και στα σημεία που υπάρχουν κατολισθήσεις, όπου τα οχήματα διέρχονται με προσοχή.

Μετά το σεισμό και για περίπου μιάμιση ώρα, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, τα οποία σταδιακά επιδιορθώθηκαν.

Η προγραμματισμένη για τις 19.45 ώρα της Κυριακής πτήση από το αεροδρόμιο του Αργοστολίου προς Αθήνα, παρουσίασε καθυστέρηση, καθώς οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας αρνήθηκαν να εργαστούν στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου του αερολιμένα. Ο έλεγχος των επιβατών πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου διατέθηκε για το σκοπό αυτό  επιπρόσθετη αστυνομική δύναμη.

Στις περιοχές του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν επέστρεψαν στις οικίες τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές επικρατεί ηρεμία και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις οικίες τους.

Δεκάδες μετασεισμοί

Μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά είχαν καταγράψει 45 μετασεισμούς, μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

«Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποιος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος», ανέφερε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος ανέφερε, χθες βράδυ, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ