Για ευρείας κλίμακας βιομηχανική κατασκοπεία καταγγέλλει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέροντας ως στόχο της και τη γερμανική Siemens.
Για ευρείας κλίμακας βιομηχανική κατασκοπεία καταγγέλλει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), ο Έντουαρντ Σνόουντεν αναφέροντας ως στόχο της και τη γερμανική Siemens.
Σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο της ΝSA, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών συλλέγει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί ανεξάρτητα από την όποια αξία τους για την εθνική ασφάλεια.
«Αν υπάρχουν πληροφορίες στην Siemens που έχουν αξία για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, ακόμη κι αν αυτές δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, τότε θα αποσπάσουν αυτή την πληροφορία έτσι κι αλλιώς», είπε ο ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την μετάδοση της συνέντευξής του.
Ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του έγγραφα ή πληροφορίες από τις δραστηριότητες της NSA και ότι έχει παραδώσει ό,τι διέθετε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους.
Είπε ακόμη, σύμφωνα με το ARD, ότι δεν έχει τον έλεγχο επί της δημοσίευσης των πληροφοριών αυτών.
Οι πληροφορίες ότι η αμερικανική κυβέρνηση κατασκοπεύει αμερικανούς πολίτες και ξένους αξιωματούχους και το εύρος της κατασκοπείας αυτής είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Σνόουντεν έδωσε σχετικά έγγραφα σε μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα η πληροφορία ότι η NSA παρακολουθούσε και το κινητό της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσε ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.., με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πρόσφατα ότι από εδώ και στο εξής ότι θέλει να μαθαίνει από ηγέτες φιλικώ προς τις ΗΠΑ κρατών, θα τους τηλεφωνεί ο ίδιος.
Ο ισχυρισμός του Σνόουντεν ότι η NSA εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία ακολουθεί δημοσίευμα των New York Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία τοποθέτησε λογισμικό σε σχεδόν 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση αυτών των συσκευών.
Η NSA τοποθέτησε τον μεγαλύτερο όγκο αυτού του λογισμικού αφού απέκτησε πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιήσει και μία μυστική τεχνολογία που της επιτρέπει την είσοδο ακόμη κι όταν οι υπολογιστές δεν είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικούς στους υπολογιστές, καθώς και έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σνόουντεν.
Στόχοι του προγράμματος αυτού με την κωδική ονομασία Quantum ήταν, μεταξύ άλλων, μονάδες του κινεζικού στρατού και βιομηχανικοί στόχοι.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters