Πολιτική
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 12:17

Ψηφίστηκε το ν/σ του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, «Μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών εσωτερικού και θέματα εκλογής ή εξέλιξης σε θέση καθηγητή Πανεπιστημίου».

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γιαννάκου έκανε δεκτή τροπολογία της βουλευτού της ΝΔ Ελευθερίας Μπερνιδάκη σχετικά με τις μετεγγραφές ατόμων με αναπηρία και γενικότερα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται στο σύστημα μετεγγραφών τα ορφανά παιδιά από έναν ή και δύο γονείς, αν ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των τελευταίων ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ.

Παράλληλα περιέλαβε στο ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής τα τέκνα των οποίων ο ένας τουλάχιστον γονέας είναι «τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυική δυστροφία ή ανήκει σε άτομα με κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, τόνισε για το θέμα των παράτυπων μετεγγραφών: «Αμελλητί η υπουργός Παιδείας να φέρει στη Βουλή όλα τα στοιχεία για τις μετεγγραφές της τελευταίας 5ετίας , όχι μόνο για τα παιδιά των βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων, αλλά και άλλων δημοσίων λειτουργών».

Στο αίτημα αυτό, που επαναλήφθηκε από το σύνολο των ομιλητών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος απάντησε ότι τα ονόματα θα δοθούν δια της κοινοβουλευτικής οδού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές - προσθήκες στο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, αυξάνεται από 8% σε 10% το ποσοστό μετεγγραφών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια , ενώ για τα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμένει το 5%.

Επίσης, ορίζεται ότι η διαπίστωση της αντιστοιχίας των τμημάτων γίνεται μεν από τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, όμως το κράτος διατηρεί το δικαίωμα άσκησης ελέγχου νομιμότητας τόσο για τις μετεγγραφές όσο και για τις αντιστοιχίες. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από το υπουργείο Παιδείας που έχει τη δυνατότητα αναπομπής του θέματος στο Πανεπιστημιακό Τμήμα.

Εξάλλου, αν αποδειχθεί ότι ο φοιτητής που ζητά μετεγγραφή έχει προσκομίσει πλαστά στοιχεία, η ποινή του είναι ο αποκλεισμός από το τμήμα υποδοχής, ενώ με απόφαση Επιτροπής με συμμετοχή και δικαστού αν διαπιστωθεί εσκεμμένη δήλωση ψευδών στοιχείων αποκλείεται και από το τμήμα προέλευσης.

Μαζί με το εν λόγω νομοσχέδιο, ψηφίστηκε η τροπολογία για την Ολυμπιακή, το οποίο προβλέπει ότι μέχρι 28/2/2005 απαγορεύονται οι διαδικασίες και η λήψη μέτρων ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών μέτρων, καθώς και των προσωρινών διαταγών εντός ή εκτός της χώρας, σε βάρος των εταιρειών «Ολυμπιακή Αεροπορία- Υπηρεσίες ΑΕ» και «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» και οποιουδήποτε περιουσιακού της στοιχείου. Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων