Πολιτική
Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2004 17:19

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα το ν/σ για την πρόσληψη 3.000-4.000 νοσηλευτών

Την επόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει διάταξη για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, και των τριών κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ), όχι μόνο στο χώρο της Υγείας, αλλά και στο χώρο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι προσλήψεις αυτές, θα είναι μεν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ , αλλά στην ουσία θα γίνονται με καινούργιες διαδικασίες και κυρίως με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Α’ και Β’ ΠΕΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

«Γνωρίζω ότι από κάποιους θα κατηγορηθώ ότι καταστρατηγώ το ΑΣΕΠ, αλλά εδώ μπαίνει το κοινωνικό όφελος στη μέση και όχι η τυπολατρία και οι τυπικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Ενδεικτικά, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ο μέσος όρος πρόσληψης από την ημέρα που δημοσιεύεται ένας διαγωνισμός μέχρι την ημέρα που πάει μία νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, είναι δυόμισι χρόνια. Αντίθετα, «η νέα διαδικασία», επισήμανε ο κ. υπουργός, «θα δώσει μια ανάσα και μέχρι το καλοκαίρι του 2005 ευελπιστούμε ότι τουλάχιστον 3.000-4.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες θα έχουνε πάει στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας».

Ο κ. Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων που ελήφθη το καλοκαίρι στη Βουλή, οι προσλήψεις προσωπικού (όχι μόνο νοσηλευτικού) το οποίο απαιτείται για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έχουν βγει, μερικώς, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και γίνονται με τις διαδικασίες των ΟΤΑ.

«Αυτό έγινε διότι εκεί υπήρχε ένα άλλο πρόβλημα», παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης. «Αν δεν παίρναμε προσωπικό, δεν θα παίρναμε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απορροφητικότητα για το “Ψυχαργώ” το Μάρτιο του 2004 ήταν 6,3% αυτή τη στιγμή πλησιάζει το 13% και ευελπιστούμε να κλείσουμε το έτος με 19,5%. Μη νομίζετε ότι είμαι ευχαριστημένος επειδή τριπλασιάστηκε μέσα σε οκτώ μήνες. Είμαστε ήδη πίσω. Εάν δεν τρέξουμε πολύ το 2005 θα χαθούν χρήματα από το “Ψυχαργώ”, τα οποία θα πάνε στις τρίτες χώρες», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή ΑΠΕ