Πολιτιστικά
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 18:47

Προβολή τιμής στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του προβάλλοντας την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα στο Ολύμπιον.

Η ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) και των ανθρώπων του, συνδέθηκε στενά με τον άνθρωπο και δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο. Φέτος κλείνουν δυο χρόνια από την αναπάντεχη απώλεια του σπουδαίου κινηματογραφιστή και το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του προβάλλοντας την ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα», την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στις 5.30 το απόγευμα στο Ολύμπιον.

Αναζήτηση μιας κοινής ιστορίας των Βαλκανικών χωρών

Στην υπόθεση της ταινίας, η οποία γυρίστηκε το 1995, ένας έλληνας σκηνοθέτης γυρίζει από την εξορία και αρχίζει ένα ταξίδι στα Βαλκάνια, αναζητώντας τρεις χαμένες μπομπίνες φιλμ των αδελφών Μανάκη, των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών που έφεραν τον κινηματογράφο στα Βαλκάνια στις αρχές του 20ού αιώνα. Η αναζήτηση των φιλμ μεταφορικά απεικονίζει την αναζήτηση μιας κοινής ιστορίας των Βαλκανικών χωρών.

Η ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα» είχε τεράστια εισπρακτική πορεία σε όλον τον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αγγελόπουλος συνεργάστηκε με αμερικάνους παραγωγούς και με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Χάρβεϊ Καϊτέλ, ο οποίος έδωσε μια σπάνια ευαισθησία στην κορυφαία ερμηνεία του.  Εκτός του Καϊτέλ, συμμετείχαν οι Έρλαντ Γιόζεφσον (αντικατέστησε τον Τζιάν Μαρία Βολοντέ που πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων), Μάγια Μόργκεστερν, και πλειάδα γνωστών ελλήνων ηθοποιών, προεξαρχόντων του Θανάση Βέγγου και του Γιώργου Μιχαλακόπουλου.

Εκδηλώσεις και αφιερώματα

Ταυτόχρονα,  το Φεστιβάλ προτείνει στο κοινό του εκδηλώσεις και αφιερώματα που τιμούν τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου.  Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει στην Αθήνα ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έως τις 29 Ιανουαρίου, και καλεί τους θεατές να δουν το έργο του κορυφαίου έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων. Επιπλέον, την  Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, στην πλατεία Συντάγματος  θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή προβολή σε μεγάλη οθόνη του ντοκιμαντέρ «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», μια εκδήλωση που γίνεται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

naftemporiki.gr