Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, παρουσίασε διαδοχικά σε τρεις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας, παρουσίασε διαδοχικά σε τρεις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Ο κ. Τσαυτάρης απευθύνθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMAGRI), Περιβάλλοντος – Δημόσιας Υγείας και Καταναλωτή (COMENVI) και Αλιείας (COMPECH).
Απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, συνοψίζονται ως εξής:
«στην τόνωση της Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της συνοχής, το ένα προϋπόθεση του άλλου, που μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικά με τη δημοσιονομική ισορροπία
στη στήριξη του κοινού νομίσματος και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα
στην απάντηση στις εξωτερικές προκλήσεις, που οφείλει να δώσει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα
στο να δοθεί νέα πνοή στις Θαλάσσιες Πολιτικές της Ε.Ε., μια θεματική που διατρέχει οριζόντια τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας».
«Η Γεωργία και η Αλιεία αποτελούν τον πρωτογενή πλούτο της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιο και επεσήμανε ότι αποτελούν τον πρωτογενή πλούτο της Ευρώπης, πυλώνα ανάπτυξης και απασχόλησης, τομέα που εξασφαλίζει την ποιότητα της διατροφής μας, που σέβεται τους φυσικούς πόρους και την κοινωνία.
Τόνισε δε, ότι η ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μια μεταβατική περίοδο για την Ε.Ε. και για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη γεωργία και την αλιεία.
Εγκρίναμε, είπε, πρόσφατα τη μεταρρύθμιση, τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και των πολιτικών για την αλιεία και πρέπει να φροντίσουμε η μετάβαση στη νέα κατάσταση να είναι ομαλή και να διευκολύνει τους γεωργούς και τους αλιείς στην παραγωγική δραστηριότητα και στις επενδύσεις τους.
Γεωργία-Περιβάλλον
«Βελτίωση των μέτρων της ΚΑΠ για την ενίσχυση των γεωργών» είναι ακόμη μια προτεραιότητα σύμφωνα με τον υπουργό ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει ταυτόχρονα να επανεκτιμηθούν ορισμένα μέτρα της ΚΑΠ και να υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις.
Επεσήμανε επίσης, ότι αποτελεί πρώτο μέλημα η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, δίνοντας, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, την συγκατάθεσή τους για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αφού διασφαλιστεί ότι οι πράξεις αυτές είναι πιστές στη μεταρρύθμιση που έχει συμφωνηθεί, παρέχοντας έτσι στους γεωργούς της Ε.Ε. ένα σταθερό περιβάλλον.
Στον τομέα των φρούτων και λαχανικών, είπε ότι χρειάζεται να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε μέτρα, όπως η λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών.
Ο γαλακτοκομικός τομέας, που είναι επίσης σημαντικός για την οικονομία και την απασχόληση θα απασχολήσει την Ελληνική Προεδρία, που θα συζητήσει στο Συμβούλιο τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ και τις προοπτικές, μετά την προβλεπόμενη λήξη των ποσοστώσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις περιοχές, όπου οι συνθήκες για την παραγωγή είναι δυσχερέστερες.
Το Συμβούλιο θα εργασθεί πάνω στην πρόταση της Επιτροπής για τα σχολικά προγράμματα διανομής γεωργικών προϊόντων στους μαθητές, ένα μέτρο που, πέρα από τις κοινωνικές του διαστάσεις, καλλιεργεί καλές διατροφικές συνήθειες και φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στην παραγωγική διαδικασία.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελληνική Προεδρία είναι έτοιμη να ασχοληθεί με την πρόταση που θα παρουσιάσει το Μάρτιο η Επιτροπή για τη βιολογική γεωργία, συνυφασμένη με το ενδιαφέρον της κοινωνίας για ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς.
Η Έκθεση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου προαιρετικού σήματος «προϊόν νησιωτικής γεωργίας» και «προϊόν τοπικής παραγωγής» οι τοπικές πωλήσεις, που μειώνουν το μήκος της εμπορικής αλυσίδας προς όφελος των γεωργών και της οικονομίας της υπαίθρου, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
Το πακέτο προτάσεων για «Ασφαλέστερα Ζώα και φυτά και ασφαλέστερη αγροδιατροφική αλυσίδα», που περιλαμβάνει την υγεία φυτών και ζώων, τους αξιόπιστους ελέγχους, το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και το δημοσιονομικό πλαίσιο αυτών των δράσεων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εξέταση της έκθεσης της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής ή του τόπου προέλευσης του κρέατος που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τρόφιμα, που συμβαδίζει απόλυτα και με τις εθνικές μας επιδιώξεις, περιλαμβάνεται με προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Προεδρίας.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Προεδρία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να δώσει την κατάλληλη συνέχεια σε προτάσεις που εκκρεμούν ή που αναμένεται η υποβολή τους, όπως για παράδειγμα τα θέματα εναρμόνισης με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, σε ότι αφορά τα αλκοολούχα ποτά, η αναθεώρηση του καθεστώτος για τις υπερ-απομακρυσμένες περιοχές (POSEI), οι προτάσεις στους τομείς των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων και των φαρμακούχων ζωοτροφών, της δέσμης για την υγιεινή και της νομοθεσίας για τα ζωοτεχνικά ζητήματα.
Αλιεία
«Η πολιτική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας» υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης.
Στόχος της ελληνικής Προεδρίας είναι να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, επιτυγχάνοντας το ταχύτερο δυνατόν πολιτική συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, πριν τη διακοπή των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση των μέτρων του τομέα.
Μια ακόμα προτεραιότητα αποτελούν οι εργασίες για την εφαρμογή της απαγόρευσης των απορρίψεων, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αναζητώντας λύσεις που ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους.
Οι αλιευτικές δυνατότητες για τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, οι αλιευτικές ευκαιρίες στα εσωτερικά και διεθνή ύδατα, και ο κανονισμός για την αλιευτική προσπάθεια στα βαθέα ύδατα, είναι θέματα που θα απασχολήσουν την Ελληνική Προεδρία.
Όπως επίσης θέματα εναρμόνισης με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και σοβαρές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής αλιείας, όπως οι διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και τις παράκτιες χώρες για το σκουμπρί Βορειοανατολικού Ατλαντικού και εκείνες για το νέο πρωτόκολλο με τη Μαυριτανία, καθώς και για μία νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με τη Σενεγάλη.