Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα έξι ημερών στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου σε διαδογματικές συγκρούσεις.
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα έξι ημερών στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου σε διαδογματικές συγκρούσεις οι οποίες συνδέονται με τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Ένας στρατιώτης, ο οποίος τραυματίστηκε την Τετάρτη, υπέκυψε την Πέμπτη στα τραύματά του», επεσήμανε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια ανέρχεται σε 10 νεκρούς σε διάστημα έξι ημερών.
Την Τετάρτη το βράδυ, ένας πολίτης και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις οι οποίες προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 60 ανθρώπων.
Βίαια επεισόδια σημειώνονται τακτικά μεταξύ κατοίκων της Μπαμπ Αλ Τεμπάνεχ - υποστηρικτών των εξεγερμένων της Συρίας - και αυτών της Τζάμπαλ Μόχσεν, συνοικίας αλαουϊτών οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ακόμη και πριν την έναρξη της κρίσης στη Συρία τα βίαια επεισόδια ήταν συχνά μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοικιών και από το 2008 έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000.
Πέντε κάτοικοι της Μπαμπ Αλ Τεμπάνεχ και τρεις της Τζάμπαλ Μόχσεν έχουν σκοτωθεί στα πρόσφατα επεισόδια, διευκρίνισε η πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συγκρούσεις, ο στρατός του Λιβάνου έχει παραταχθεί κατά μήκος της οδού Συρίας, που χωρίζει τις δύο συνοικίες.
Μια νέα εκεχειρία, η οποία συμφωνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης στην κατοικία του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στην Τρίπολη, φαίνεται να διαρκεί και την Πέμπτη.
Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στις δύο αυτές συνοικίες.
Τον Δεκέμβριο ο στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την ασφάλεια της Τρίπολης για διάστημα έξι μηνών, έπειτα από σειρά συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων των δύο συνοικιών.
Ο Λίβανος είναι διχασμένος μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του κ. Άσαντ. Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι έχει στείλει μαχητές για να υποστηρίξουν τον τακτικό στρατό της Συρίας, ενώ και σουνίτες λιβανέζοι έχουν περάσει τα σύνορα για να συστρατευθούν με τους εξεγερμένους.