Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκτίμησε ότι η δράση εκείνου που ο ίδιος αποκαλεί «παράλληλη δομή» εντός της χώρας του συνεχίζεται.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ενοχληθεί» από την δράση εκείνου που ο ίδιος αποκαλεί «παράλληλη δομή» εντός της χώρας του και υποστήριξε ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η «παράλληλη δομή απειλεί τους πάντες» και προχωρεί σε εκβιασμούς, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
«Απείλησαν και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Κάνουν παρακολουθήσεις τηλεφώνων. Μαγνητοσκοπούν εικόνες, τοποθετούν κοριούς σε σπίτια», δήλωσε.
Η Ε.Ε. είναι ενήμερη για τις περίεργες υποθέσεις διώξεων δημοσιογράφων που συνδέθηκαν με τις υποθέσεις εναντίον των πραξικοπηματιών του στρατού και είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία είχε υπαινιχθεί και τότε την ύπαρξη «παράλληλων δομών», επισήμανε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η δράση των δομών που καταγγέλλει «συνεχίζεται».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμη ότι έδωσε εξηγήσεις στους αρμοδίους της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την «παράλληλη δομή» με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε ένα άτυπο δίκτυο στους κόλπους της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, το οποίο συνδέεται με το κίνημα του αυτοεξορίστου στις ΗΠΑ θρησκευτικού διανοητή Φετουλάχ Γκιουλέν.
Το δίκτυο λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει». Εκπρόσωποι του κινήματος Χιζμέτ («Υπηρεσία») διαψεύδουν όσα καταγγέλλει η κυβέρνηση της Τουρκίας.
Αναφερόμενος σε πρόσφατες υποθέσεις που σχετίζονται με την κρίση στην Συρία, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι προκύπτει πως, εάν το δίκτυο δεν μπορεί να επιβάλει κάτι στους εισαγγελείς, τότε χρησιμοποιεί τις δυνάμεις ασφαλείας.
Για παράδειγμα, «βρίσκουν το κατάλληλο πρόσωπο στη στρατοχωροφυλακή και του το επιβάλλουν», κατέληξε.
Συνέχεια στις εκκαθαρίσεις
Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε εξάλλου και την Πέμπτη τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, απολύοντας ή μεταθέτοντας περισσότερους από 160 αστυνομικούς στην πόλη της Προύσας (βορειοδυτική Τουρκία), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Την Τετάρτη είχε προχωρήσει σε απόλυση ή μετάθεση 600 αστυνομικών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ το ίδιο συνέβη και με σχεδόν 100 υψηλόβαθμους δικαστικούς, δικαστές και εισαγγελείς, σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει ο τουρκικός Τύπος, σχεδόν 2.500 αστυνομικοί έχουν τιμωρηθεί μετά την αποκάλυψη, στα μέσα Δεκεμβρίου, του σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τον τούρκο πρωθυπουργό.
Έπειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες ή έθεσε υπό κράτηση πολλές δεκάδες προσωπικότητες προσκείμενες στην εξουσία και ύποπτες για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων. Η επιχείρηση προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Η νομοθετική ρύθμιση που αυξάνει τον κυβερνητικό έλεγχο επί της ένωσης δικαστών και εισαγγελέων και η οποία συζητείται στην ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναμένεται να ψηφιστεί κατ’ αρχήν την Παρασκευή.