Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό θα έχει επαφές με τις αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για να διασφαλίσει τη βούλησή τους να έχουν απευθείας συνομιλίες.
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι θα έχει ξεχωριστές επαφές με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και του αντιπολιτευτικού συνασπισμού για να διασφαλίσει τη βούλησή τους να έχουν απευθείας συνομιλίες.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έρχονται μία ημέρα μετά την έναρξη, στο Μοντρέ της Ελβετίας, της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», η οποία αποκάλυψε το μεγάλο χάσμα το οποίο χωρίζει τα δύο στρατόπεδα του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Η πρωτοβουλία του κ. Μπραχίμι έρχεται επίσης μία ημέρα πριν τη μεταφορά των συνομιλιών στη Γενεύη, όπου οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν απευθείας επαφές.
Παραμένει ωστόσο άγνωστο εάν οι δύο αντιπροσωπείες θα διαπραγματευτούν άμεσα, στο ίδιο τραπέζι, όπως προβλέπει το σχέδιο του ΟΗΕ.
Διεθνείς αναλυτές θεωρούν θετικό το γεγονός ότι, παρά τους βαρείς χαρακτηρισμούς οι οποίοι ανταλλάχθηκαν την Τετάρτη, καμία από τις δύο αντιπροσωπείες δεν αποχώρησε από τη διάσκεψη.
Και οι δύο πλευρές σημειώνουν επίσης ότι θα προσέλθουν στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Γενεύη.
«Εκείνο το οποίο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να συζητήσουμε για το πώς θα θέσουμε ένα τέλος σε αυτό τον αιματηρό εμφύλιο και γι’ αυτό το ζήτημα νομίζω ότι έχουμε ένα είδος οδικού χάρτη, το ανακοινωθέν της 30ής Ιουνίου 2012. Μένει να δούμε πώς αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή», σημείωσε ο κ. Μπραχίμι.
Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για το πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του και πως η προσπάθεια θα είναι σκληρή.
Μπαν: Έφτασε η ώρα για διαπραγμάτευση
Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τόνισε σε υψηλούς τόνους: «Αρκετά. Έφτασε η ώρα για διαπραγματεύσεις».
Σημείωσε επίσης ότι «η πραγματική δουλειά αρχίζει την Παρασκευή», χαρακτηρίζοντας δύσκολο το δρόμο που πρέπει να διανυθεί, τονίζοντας ωστόσο ότι «μπορεί και πρέπει να γίνει».
«Δεν περιμέναμε θετικές εκπλήξεις. Κανείς δεν υποτίμησε τις δυσκολίες», κατέληξε ο κ. Μπαν.
«Αγκάθι» το μέλλον του Άσαντ
Βασικό σημείο το οποίο διχάζει απόλυτα τις αντιπροσωπείες Δαμασκού και αντιπολίτευσης είναι το πολιτικό μέλλον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει «κανένας τρόπος, ούτε κατά την πιο ζωηρή φαντασία, ο άνθρωπος ο οποίος ηγήθηκε της κτηνώδους αντιμετώπισης του λαού του να κερδίσει εκ νέου νομιμοποίηση ώστε να κυβερνά».
Νωρίτερα την Τετάρτη, ωστόσο, ο υπουργός Πληροφόρησης της Συρίας και μέλος της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης στην Ελβετία Ομράν Αλ Ζούμπι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβίβαση εξουσίας και ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα παραμείνει στην προεδρία της χώρας.
Η Δαμασκός εξέφρασε επίσης την οργή της για την ακύρωση της πρόσκλησης για συμμετοχή στη διάσκεψη του Ιράν, βασικού της συμμάχου.
Υπογραμμίζει επιπλέον ότι ο τερματισμός της «τρομοκρατίας», όπως αποκαλεί τη δράση των σύρων ανταρτών, θα πρέπει να κατέχει κομβική θέση στο ανακοινωθέν στο οποίο θα καταλήξει η διάσκεψη.
Ο συριακός εθνικός συνασπισμός, ο οποίος εκπροσωπεί την αντιπολίτευση, αντιθέτως, ζητεί την άμεση υπογραφή από πλευράς της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της μεταβίβασης εξουσιών σε μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα κοινής αποδοχής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Άχμαντ Τζάρμπα.