Πολιτιστικά
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 09:20

Εναλλακτικός Φρανκενστάιν, εξελικτικός Τζακ Ράιαν και η πιο αθώα κλέφτρα

Πλούσιο και ποικιλόμορφο είναι το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας, με γνωστούς και άγνωστους ήρωες να καταλαμβάνουν τη μεγάλη οθόνη.

Πλούσιο και ποικιλόμορφο είναι το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας, με γνωστούς και άγνωστους ήρωες να καταλαμβάνουν τη μεγάλη οθόνη. Μια θαρραλέα κλέφτρα, ένας θρυλικός κατάσκοπος στα πρώτα του βήματα, ένας σύγχρονος Φρανκενστάιν, ένα χαρισματικό παιδί μιας μελλοντικής εποχής, ένας κατά φαντασία εκατομμυριούχος, ένας αιώνια εξαφανισμένος δημοσιογράφος, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητάς μας, ένα παραδοσιακό ιστιοφόρο και κάποιος που αναζητεί μάταια την ευτυχία περιμένουν τους σινεφίλ, για να τους αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

«Η κλέφτρα των βιβλίων»

Ο σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς «Ο Πύργος του Ντάουντον», Μπράιαν Πέρσιβαλ, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το  ομώνυμο μπεστ σέλερ του Μάρκους Ζούσακ. Με πρωταγωνιστές τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Τζέφρι Ρας, την - υποψήφια για Όσκαρ  - Έμιλι Γουότσον και τους Σόφι Νελίς, Μπεν Σνέτζερ και Νίκο Λίρς, η δραματική ταινία μάς μεταφέρει στη Γερμανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ένα υιοθετημένο κορίτσι και ένας κυνηγημένος νεαρός Εβραίος βρίσκουν διέξοδο στη δύναμη των λέξεων και της φαντασίας.

«Τζακ Ράιαν: Η πρώτη αποστολή»

Μετά από 13 μπεστ σέλερ και 4 επιτυχημένες ταινίες, ο θρυλικός Τζακ Ράιαν, ο δημοφιλής ήρωας  του Τομ Κλάνσι, επιστρέφει από το σκηνοθετικό άγγιγμα  του - 4 φορές υποψήφιου για Όσκαρ - Κένεθ Μπράνα, ο οποίος, μέσα από αυτό το θρίλερ καταιγιστικής δράσης, επιχειρεί να φωτίσει τα νεανικά του χρόνια και το πώς έγινε ο απόλυτος κατάσκοπος. Συμμετέχοντας και ο ίδιος στο καστ, επιλέγει τον Κρις Πάιν για τον ρόλο του διάσημου αναλυτή της CIA, με τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Κέβιν Κόστνερ και τους Κίρα Νάιτλι, Κολμ Φιόρε και Γκέμα Τσαν να τον πλαισιώνουν.

«Ender's game»

Οι - βραβευμένοι με Όσκαρ - Μπεν Κίνγκσλεϊ και Χέιλι Στάινφελντ, οι - υποψήφιοι για Όσκαρ - Χάρισον Φορντ, Βαϊόλα Ντέιβις και Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν και οι Άσα Μπάτερφιλντ και Μόιζες Αρίας επιστρατεύονται από τον σκηνοθέτη Γκάβιν Χουντ για την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που βασίζεται στο μπεστ σέλερ του Όρσον Σκοτ Καρντ. 70 χρόνια μετά από έναν τρομακτικό εξωγήινο πόλεμο, ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί στέλνεται σε μια προηγμένη στρατιωτική σχολή στο διάστημα, για να προετοιμαστεί για μια μελλοντική εισβολή.

«Φρανκενστάιν»

Βασισμένο στο διάσημο κόμικ του Κέβιν Γκρεβιού, το γοτθικό θρίλερ φαντασίας του Στιούαρτ Μπίτι και των δημιουργών της σειράς ταινιών «Underworld» δίνει μία απρόσμενη διάσταση στον γνωστό μας ήρωα. Με τους Άαρον Έκχαρτ, Ιβόν Στραχόβσκι, Μπιλ Νάι, Μιράντα Ότο και Τζέι Κόρτνι, το «δημιούργημα» του Δόκτορα  Φρανκενστάιν, 200 χρόνια μετά τη «γέννησή» του, εξακολουθεί να βαδίζει δίπλα μας, σε σκιές και αδιάβατα μονοπάτια, μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται στο επίκεντρο της αιώνιας μάχης του καλού με το κακό.

«Νεμπράσκα»

Σε μια ιστορία για την οικογενειακή ζωή στην καρδιά της Αμερικής, ένας πατέρας, που πιστεύει ότι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολάρια, ξεκινά με τον γιο του ένα ταξίδι, για να διεκδικήσουν τα υποτιθέμενα κέρδη, στο ασπρόμαυρο δράμα του ελληνικής καταγωγής – υποψήφιου για Όσκαρ - Αλεξάντερ Πέιν. Με πρωταγωνιστές τους Μπρους Ντερν, Στέισι Κέιτς, Τζουν Σκουίμπ, Γουίλ Φόρτε και Μπομπ Όντενκερκ, η ταινία έχει 6 υποψηφιότητες για τα φετινά Όσκαρ.

«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά»

Έχοντας αποσπάσει το πρώτο βραβείο  στην κατηγορία Works in Progress του Κάρλοβι Βάρι 2012 και 3 διακρίσεις κατά την πορεία του σε πολλά ακόμα Φεστιβάλ, το δράμα της Ελίνας Ψύκου - με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργο Σουξέ, Θεοδώρα Τζήμου, Σύλλα Τζουμέρκα, Λένα Γιάκα και Βασίλη Δημητρούλια - αποτελεί το σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Σε μια ιστορία για την ταυτότητα και τη μνήμη, ο Αντώνης τριγυρνά μόνος  σε ένα κλειστό ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα, όταν ανακοινώνεται στην τηλεόραση η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά…

«Αθηνά, εκ του μηδενός»

Με πορεία σε Φεστιβάλ και σε ελληνικά νησιά και επιλεγμένο για να προβληθεί στην Ευρώπη, το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Φοίβου Κοντογιάννη ξετυλίγει τη διαδικασία μιας ιδιαίτερης δημιουργίας. O αρχιτέκτονας Κώστας Γουζέλης παρουσιάζει τη γέννηση της συμιακής σκάφης «Αθηνά», ενός παραδοσιακού ελληνικού ιστιοπλοϊκού σκάφους, ίσως του τελευταίου που φτιάχνεται στην Ελλάδα, το οποίο, το 2011 και το 2012, έλαβε μέρος στον Διεθνή Αγώνα Κλασσικών Σκαφών και Παραδοσιακών Καϊκιών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

«Μικρές ματιές στ’ ανθρώπινα»

Υπό τον γενικό τίτλο «Μικρές ματιές στ’ ανθρώπινα», το - διάρκειας 39' - κολάζ ταινιών μικρού μήκους της Νάνσυς Σπετσιώτη, που περιλαμβάνει τις ταινίες: «Αποχαιρετισμός στα όπλα...», «Σε έναν συνοριακό σταθμό», «Ουκ αν λάβοις», «Αντιπαροχή» και «Τζαφάρ», μας καλεί να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να μη χάσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας.

«Ευτυχία»

Η ασπρόμαυρη σοβιετική ταινία του 1934, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλεξάντρ Μεντβέντκιν, η οποία, μέχρι το 1970, ήταν άγνωστη στην Ευρώπη, ώσπου την ανακάλυψε ο Κρις Μαρκέρ και την έκανε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, απεικονίζει τη ζωή ενός ζευγαριού στην τσαρική Ρωσία και στα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση. Φτωχοί αγρότες και οι δύο, δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τι είναι ευτυχία, αφού αναγκάζονται συνέχεια να πληρώνουν το Κράτος και την Εκκλησία. Έτσι, η γυναίκα λέει στον άνδρα της να ταξιδέψει, για να τη βρει, και αν δεν το κάνει, να μη γυρίσει πίσω…

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]