Πολιτιστικά
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 14:51

Σουηδή κατέχει αυθεντικό τεμάχιο από το Eρέχθειο

Ενα αυθεντικό κομμάτι απο τη διακόμηση του γείσου από το ναό του Ερεχθείου της Ακρόπολης κατείχε μέχρι πρότινος η συνταξιούχος Μπρίγκιτ Βίγκερ Ανγκνερ, κάτοικος Ουψάλας, αποκαλύπτει η Eύα Μπάκστεντ σε άρθρο της σε σουηδική εφημερίδα.

Η κα Ανγκνερ ήξερε πως κομιστής του ενθυμίου ήταν ο θείος Χένινγκ, ναυτικός και συγγενής του πατέρα της, μετά απο κάποιο του ταξίδι στην Ελλάδα στο τέλος του προπερασμένου αιώνα -η ημερομηνία αναγράφεται στο πίσω μέρος του τεμαχίου "Akropolis 1896".

Η κα Ανγκνερ, δεν πίστευε ότι το τεμάχιο είχε κάποια αξία, μέχρις ότου την περασμένη Ανοιξη παρατήρησε σε κάποια εφημερίδα, τον Παρθενώνα, και ήρθε σε επαφή με εμπειρογνώμονες που βεβαίωσαν την αυθεντικότητα και γνησιότητα του τεμαχίου.

Το ίδιο βεβαιώνει και η διευθύντρια του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης Σανε Χούμπι-Νίλσεν και προσθέτει ότι το Μουσείο έχει παραλάβει προσωρινά το αντικείμενο προς φύλαξη και σχεδιάζει την οργάνωση μεγάλης έκθεσης στις αρχές του προσεχούς έτους.

Η κα Σάνε Χούμπι-Νίλσεν καταλήγει ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, πολιτική του Μουσείου είναι η παρότρυνση επιστροφής των αρχαιολογικής αξίας αντικειμένων στη χώρα προέλευσής του.

Πηγή: ΑΠΕ