Κόσμος
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 12:34

Νταβός: Ανοίγουν οι πύλες του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Χιλιάδες θα είναι και φέτος οι συμμετοχές στο 44ο Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, του οποίου οι πύλες ανοίγουν εντός της ημέρας.

Χιλιάδες θα είναι και φέτος οι συμμετοχές στο 44ο Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, του οποίου οι πύλες ανοίγουν την Τετάρτη και το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Κορυφαία πολιτικά και οικονομικά στελέχη, καθώς και επιστήμονες από όλο τον πλανήτη θα συζητήσουν δημόσια, αλλά και κατ΄ ιδίαν για παγκόσμιες προκλήσεις και διενέξεις, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) είναι θεσμός ο οποίος ιδρύθηκε από τον γερμανό ειδικό σε οικονομικά ζητήματα Κλάους Σβαμπ, γιο ελβετού εργοστασιάρχη. Το 1971 ο Κ. Σβαμπ οργάνωσε το πρώτο διεθνές οικονομικό συμπόσιο για ευρωπαίους επιχειρηματίες, καλύπτοντας όλα τα έξοδα από την τσέπη του!

Έθεσε έτσι τα θεμέλια για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μεταθέτοντας αργότερα το κέντρο βάρος των συζητήσεων σε διεθνή οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός είναι η πιο γνωστή διοργάνωση του ιδρύματος «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ». Σημαντική θεωρείται πλέον και η συνάντηση των New Champions στην Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται και «Νταβός των αναδυομένων οικονομιών», όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Σε αυτό προστίθενται οι περιφερειακές συναντήσεις για την Νότια Αμερική, την Ανατολική Ασία και Ινδία, την Εγγύς Ανατολή, την Ευρασία ή την Αφρική. Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα WEF έχει ως μέλη 1.000 κορυφαίες επιχειρήσεις, καθώς και 200 μικρότερες. Έχει την έδρα του στο Κολονί, στη λίμνη της Γενεύης, ενώ απασχολεί περισσότερους από 500 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο.

Κλίμα αισιοδοξίας

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πολλά κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων αισιοδοξούν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση της εταιρίας συμβούλων PricewaterhouseCoopers, με τη συμμετοχή 1.344 στελεχών από 68 χώρες, το 44% των ερωτηθέντων αναμένει μέσα στους επόμενους μήνες αναζωογόνηση της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των αισιόδοξων διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το 2013. Τα στελέχη «οδήγησαν τις επιχειρήσεις επιτυχώς εκτός κρίσης και επομένως εγκαταλείπουν πλέον τα προγράμματα επιβίωσης ή αναδιάρθρωσης των εταιριών τους, για να θέσουν σε εφαρμογή αναπτυξιακά προγράμματα», λέει ο εκπρόσωπος της PwC Γερμανίας Νόρμπερτ Βίνκελγιοχαν σχετικά με την έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή του 44ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.