Κόσμος
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2004 19:18

Λιγότερα λάθη στην κάλπη ευνοούν τον Κέρι

Το καλύτερο σχήμα των ψηφοδελτίων, οι νέες συσκευές ψηφοφορίας, η εκπαίδευση των ψηφοφόρων θα οδηγήσουν σε αριθμό "αμφισβητούμενων" ψήφων σαφώς χαμηλότερο από το 2% επί του συνόλου, που δημιούργησε το πρόβλημα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2000, ανέφεραν στην "USA Today" πολιτικοί επιστήμονες.

Αν καταστεί δυνατόν να περιοριστούν κατά 50% τα λάθη κατά την ψηφοφορία της 2ας Νοεμβρίου, τότε εκτιμάται ότι γύρω στο ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια σε όλες τις Πολιτείες θα δημιουργήσουν τελικά πρόβλημα στις εφορευτικές επιτροπές.

Συνήθως λάθος κατά την ψηφοφορία κάνουν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών και όσοι ανήκουν σε μειονότητες, υπενθυμίζεται στο άρθρο. Επομένως, λιγότερα λάθη στην κάλπη της 2ας Νοεμβρίου ευνοούν σαφώς τον γερουσιαστή Τζον Κέρι σε σύγκριση με τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Τζόρτζ Μπους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην "κρίσιμη" πολιτεία του Οχάιο αμφισβητούν από τώρα ένα κατάλογο συνολικά 35.000 νέων ψηφοφόρων στο σύνολο των περίπου οκτώ εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Πολιτείας.

Πηγή: ΑΠΕ, Γερμανικό πρακτορείο