Εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια οι σοροί ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ήταν μεταξύ των 12 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια οι σοροί ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ήταν μεταξύ των 12 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.
Η Λιμενική Αρχή Λέρου ενημερώθηκε για την ανεύρεση των σορών και φωτογραφίες που εστάλησαν από τις τουρκικές στις ελληνικές αρχές, επιδείχθησαν στους διασωθέντες αλλοδαπούς, οι οποίοι και αναγνώρισαν τους οικείους τους.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα τα ξημερώματα, σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός παράνομων μεταναστών. Το πλωτό του λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει οι υπόλοιποι μετανάστες μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.
Διεσώθησαν 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, δεν εντοπίστηκε κανένα ίχνος από τους αγνοούμενους. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με σκάφος του λιμενικού αρχικά στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στη Λέρο όπου φιλοξενούνται.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, κλιμάκιο της οποία μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο και συνομίλησε με τους μετανάστες, εξέφρασε την ανησυχία της για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι και σε ανακοίνωσή της κάλεσε τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση».
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.
«Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Laurens Jolles, περιφερειακός αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη.
Πηγή: ΑΜΠΕ