Πολιτική
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 22:53

Αναψε φωτιές το «επαχθές» χρέος

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η διαχείριση του ελληνικού χρέους μαζί με την επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας αναμένεται να είναι οι δύο βασικοί πυλώνες αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η διαχείριση του ελληνικού χρέους μαζί με την επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας αναμένεται να είναι οι δύο βασικοί πυλώνες αντιπαράθεσης μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου. Μια αντιπαράθεση που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των δύο κομμάτων θα κορυφώνεται μέρα με την ημέρα.

Αφορμή για το νέο επεισόδιο στάθηκε μια δήλωση του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να διαγραφεί και να επαναθεωρηθεί το 90% του χρέους της χώρας μας αφού, όπως είπε, μόνο το 5% μπορεί να θεωρηθεί επαχθές. Ως εκ τούτου, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αναγνωρίζεται».

Προηγούμενως, ο κ. Σταθάκης είχε σημειώσει ότι η χώρα μας για τα επόμενα 30 χρόνια πρέπει να πληρώνει περί τα 9 δισ. ετησίως για τοκοχρεολύσια, (κάτι που είναι αδύνατο) και τάχθηκε υπέρ της απομείωσης του μεγαλύτερου μέρους του.   

Η θέση βέβαια αυτή του κ. Σταθάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει ταχθεί υπέρ της άμεσης και χωρίς όρους, προϋποθέσεις και μνημονιακές δεσμεύσεις, διαγραφή του ελληνικού κρατικού χρέους θεωρώντας «στο μεγαλύτερο μέρος του παράνομο και επαχθές».

Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη ανέφερε ότι «Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ» και θύμισε την πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (σημείο 13.2) που προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Κεδίκογλου ότι «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και υπενθύμισε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως ‘‘επαχθές’’ ή όχι».

Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε δηλώνοντας ότι «αδυνατούμε να καταλάβουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά παρακαλώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις».

Στο «παιχνίδι» της πόλωσης μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζοντας το γεγονός «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διά του κ. Σταθάκη επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το ‘’επαχθές χρέος’’. Αναμένουμε και τη δημόσια παραδοχή τους ότι το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε το μόνο υπαρκτό σχέδιο ασφαλούς εξόδου από την κρίση».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο εντείνεται η αβεβαιότητα για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών τόσο το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει.