Κατά της πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) ακόμα και από τα σουπερμάρκετ και της απελευθέρωσης της τιμής τους τάσσεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις του κλάδου.
Κατά της πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) ακόμα και από τα σουπερμάρκετ και της απελευθέρωσης της τιμής τους τάσσεται ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις του κλάδου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, κάνοντας λόγο για ανεξήγητη και επικίνδυνη εμμονή από πλευράς του στο ζήτημα, με βάση έκθεση του ΟΟΣΑ που προωθεί την απελευθέρωση τιμής και διάθεσης των φαρμάκων.
«Η αγορά δεν είναι πάνω από την υγεία και το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα», είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, αναφέροντας ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αντιληφθεί την επικινδυνότητα χορήγησης των ΜΥΣΥΦΑ από τα σουπερμάρκετ.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε λόγο για «κανιβαλισμό» στην αγορά του φαρμάκου, υπογραμμίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα εκχωρήσουν σε κανέναν την επιστήμη τους και το αντικείμενό τους, ούτε θα δεχτούν να πωλούνται φάρμακα «στους πάγκους των σούπερ μάρκετς, σαν καραμέλες».
Αναφερόμενος στο θέμα μιας ενδεχόμενης απελευθέρωσης των τιμών τους, είπε ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα οδηγήσει σε μειώσεις, αλλά θα εκτινάξει το κόστος τους κατά 20%.
Όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι θα λυθεί το θέμα, διαφορετικά οι φαρμακοποιοί θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ανώδυνα φάρμακα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να διατίθενται εκτός φαρμακείου, υπογράμμισε, από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, συμπληρώνοντας ότι τα ΜΥΣΥΦΑ υπόκεινται στη νομοθεσία περί φαρμάκων και τελούν υπό την εποπτεία του ΕΟΦ. Οποιαδήποτε αλλαγή, πρόσθεσε, θα πρέπει να περάσει ως νόμος από το κοινοβούλιο.
Ο κ. Λιντζέρης ανέφερε ότι υπάρχουν στην ελληνική αγορά 803 εμπορικά ονόματα ΜΥΣΥΦΑ, με ετήσια, περσινή, δαπάνη περίπου 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα διπλασιαστεί αν προχωρήσει η απελευθέρωση.
Σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ κατέθεσε εξώδικο εναντίον των ΕΛΤΑ, διότι, όπως κατήγγειλε ο κ. Θεοδοσιάδης, «με το πρόσχημα της δήθεν εξυπηρέτησης του κοινού, πάντα βέβαια με κάποιο κόστος, ήδη τα ΕΛΤΑ εξέφρασαν την θέλησή τους να διανέμουν φάρμακα, μαζί με τα γράμματα, τα δέματα κλπ».
ΙΣΑ: Βόμβα η ανεξέλεγκτη πώληση εκτός φαρμακείου
Από πλευράς του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του «βόμβα» για τη δημόσια υγεία την ανεξέλεγκτη πώληση των ΜΥΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων.
Ο σύλλογος κάνει λόγο για εκ του πονηρού απόφαση, η οποία έχει στόχο να μετακυλιστεί ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στην τσέπη των ασθενών.
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι χαρακτηριστικό ότι η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ στην Ελλάδα έχει διευρυνθεί την τελευταία τριετία ,με διαδικασίες «πρόχειρες και αντιεπιστημονικές», με αποτέλεσμα η χώρα να έχει μια από τις πλέον διευρυμένες λίστες ΜΥΣΥΦΑ ,σε σχέση με άλλα κράτη.
Ουσιαστικά ο ασθενής σπρώχνεται στην αυτοθεραπεία, τονίζεται, προκειμένου ο ασφαλιστικός φορέας να μην επιβαρύνεται.
Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς συνταγή γιατρού και την επίβλεψη του ειδικού: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να παραμείνει η πώληση των περισσοτέρων ΜΥΣΥΦΑ, στο χώρο του φαρμακείου και να επαναξιολογηθεί η λίστα τους, με επιστημονικά κριτήρια και όχι τροϊκανές επιταγές».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ