Συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο κ. Γιανουκόβιτς δεν σκοπεύει να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας δεν σκοπεύουν να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι δηλώσεις έγιναν στον απόηχο δεύτερης νύχτας βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και της αστυνομίας, με αφορμή νέα νομοθεσία η οποία περιορίζει το δικαίωμα στις μαζικές διαμαρτυρίες.
Σε ερώτηση για το αν η ουκρανική Προεδρία εξετάζει την πιθανότητα επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο Αντρίι Κλιούεφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, το απέκλεισε κατηγορηματικά.
Ρωσία: Όχι στην ευρωπαϊκή ανάμειξη
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Τρίτη τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αναμιγνύονται στην πολιτική κρίση στην Ουκρανία, για την οποία η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η Μόσχα παρακολουθεί με νευρικότητα την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθίστανται όλο και πιο βίαιες.
Ο κ. Γιανουκόβιτς, ο οποίος έλαβε βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα μετά την άρνησή του να υπογράψει τη συμφωνία με την Ε.Ε., εξαγρίωσε τους διαδηλωτές με την επικύρωση νόμων που περιορίζουν τις δημόσιες διαμαρτυρίες.
«Θα προτιμούσαμε ορισμένοι ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να απέχουν από οποιαδήποτε ανάρμοστη πράξη όσον αφορά την ουκρανική κρίση γιατί, χωρίς καμία πρόσκληση, μέλη ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σπεύδουν στην πλατεία Μεϊντάν (κεντρική πλατεία του Κιέβου) και συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια χώρα, με την οποία έχουν διπλωματικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
«Είναι απλώς δυσάρεστο», τόνισε.
Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει εδώ και δυο μήνες την πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, έχουν επίσης καταλάβει δημόσια κτήρια όπως το δημαρχείο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μπορούσε; Δε θα το επέτρεπαν ποτέ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Σήμερα γίνονται επιθέσεις κατά της αστυνομίας, πυρπολήσεις, ρίψεις κοκτέιλ μολότοφ και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών. Είναι φοβερό. Αποτελεί παραβίαση όλων των ευρωπαϊκών κανόνων», πρόσθεσε.
Πεδίο μάχης το Κίεβο
Το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη, οπαδοί της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν, μεταξύ άλλων, βόμβες μολότοφ και πέτρες τις οποίες αποσπούσαν από τους λιθόστρωτους δρόμους κατά των αστυνομικών.
Οι ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας διέλυσαν ένα οδόφραγμα και ένα καταπέλτη που είχαν κατασκευάσει οι διαδηλωτές.
Οι τελευταίοι άρχισαν επίσης να κυνηγούν ύποπτους ως προβοκάτορες και νωρίς το πρωί είχαν συλλάβει αρκετούς νεαρούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι η κυβέρνηση στέλνει πληρωμένους κακοποιούς για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, σε ισχύ τέθηκαν από την Τρίτη οι νόμοι που καθιστούν αυστηρότερες τις κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών, καθώς δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου «Γκόλος Ουκράινι» (Η Φωνή της Ουκρανίας).
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επιβολή μέχρι και φυλάκισης πέντε ετών σε διαδηλωτές.