Πολιτική
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 12:43

Έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητεί ο ΣΥΝ

Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη οι εκπρόσωποι του Συνασπισμού στο Συμβούλιο, Αλέκος Αλαβάνος, βουλευτής του ΣΡΑ, και Νίκος Χουντής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Εξωτερικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού.

Στην επιστολή τους τα στελέχη του ΣΥΝ αναφέρουν ότι το ΕΣΕΠ θα πρέπει να συζητήσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεω της Τουρκίας

Σημειώνεται επίσης, ότι πρέπει να συζητηθεί, με αφορμή και τις πρόσφατες δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, η πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που διεξάγονται σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Το πλήρες κείμενο της εν λόγω επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου 2004, όπου θα συζητηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Ακόμα πιστεύουμε ότι στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών που διεξάγονται σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθίσταται αναγκαία και εξ αιτίας της αυξημένης δραστηριότητας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, γεγονός που προκαλεί εύλογες ανησυχίες στην κοινή γνώμη.

Τέλος, εκτιμούμε ότι το ΕΣΕΠ πρέπει να ασχοληθεί και με τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες που απορρέουν από την συμμετοχή της χώρας, ως μη μονίμου μέλους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».