Κόσμος
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2004 13:23

Έξι στους δέκα Αμερικανούς εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει νικητής στις 2 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos γα λογαριασμό του Αssociated Press, έξι στους δέκα Αμερικανούς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει νικητής στις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης και εκφράζουν το φόβο ότι τα αποτελέσματα θα αμφισβητηθούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Την αβεβαιότητα αυτή συμμερίζονται τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι. Επτά στους δέκα Δημοκρατικούς (ποσοστό 69%) πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει νικητής ενώ την ίδια άποψη εκφράζουν περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικανοί (ποσοστό 56%).

Όσον αφορά το λεγόμενο «σύνδρομο της Φλόριντα», περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (ποσοστό 54%) εκτιμούν ότι η καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα το 2000 ήταν άδικη και ανακριβής.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τρομοκρατικής απειλής, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι τρομοκράτες θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν ή να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

Η εν λόγω δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 22-24 Οκτωβρίου, σε δείγμα μερικών χιλιάδων εκλογέων, εκ των οποίων 856 εγγεγραμμένοι και 670 πιθανοί ψηφοφόροι, με περιθώριο στατιστικού σφάλματος +/- 3%.