Πολιτική
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 14:30

Η κυβέρνηση μεταξύ εκλογικών σεναρίων και νέου μνημονίου

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και το Βερολίνο διαμηνύει στο Μαξίμου ότι ο σχεδιασμός του για έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2014 είναι ανέφικτος.

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση ανεβάζουν τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αμφισβητούν ευθέως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και το Βερολίνο διαμηνύει στο Μαξίμου ότι ο σχεδιασμός του για έξοδο από το μνημόνιο εντός του 2014 είναι ανέφικτος.

Η κυβέρνηση αφήνει, προσεκτικά σε αυτή φάση, να διαρρεύσει μια δυσαρέσκεια από την πλευρά της για τη στάση των δανειστών, ενώ στο εσωτερικό στέλνει το μήνυμα της αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ημερομηνία των εκλογών, την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και τις σχέσεις, πάντα κατά τη γνώμη της, ορισμένων στην Κουμουνδούρου με την εγχώρια τρομοκρατία.     

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού ότι η κυβέρνηση δεν «έχει πρόβλημα» με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής ΠτΔ , αλλά «όποιος επιδιώξει πρόωρες κάλπες θα έχει και την πολιτική ευθύνη».

Στο μέτωπο με τους δανειστές μας το Μαξίμου έχει βάσιμες υποψίες ότι πίσω από την κίνηση της τρόικας να «ανεβάσει» το χρηματοδοτικό κενό γα τη διετία 2014-15 στα 14 δισ. βρίσκεται η πρόθεση κυρίως του Βερολίνου για αντίστοιχο δανεισμό της χώρας μας, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί, για παράδειγμα «αναπτυξιακό πακέτο», το οποίο θα δεσμεύει τη χώρα μας για μια περίοδο τριετίας, μέχρι δηλαδή και το 2017. Αυτό το πακέτο-μνημόνιο μπορεί να συνδυαστεί με την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, τη φυγή της τρόικας από τη χώρα και την ανάληψη του εποπτικού ρόλου από τον ESM.      

Ο ίδιος άλλωστε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας προ ημερών στους ευρωβουλευτές της επιτροπής «troika report»  προέβλεψε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει στην Ευρώπη σύστημα εποπτείας χωρίς το ΔΝΤ.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι το σενάριο αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κεντρικό «αφήγημα» Σαμαρά ότι το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό εξασφαλίζει τα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ το χρηματοδοτικό κενό το οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει περί τα 10 δισ. μπορεί να καλυφθεί από τη χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων από το ΤΧΣ και με ήπια έξοδο στις αγορές. Είναι προφανές, λέει, κυβερνητικό στέλεχος ότι σε αυτήν την περίπτωση «η τρόικα πάει σπίτι της, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και ο Σαμαράς κερδίζει τις εκλογές».

Το ίδιο στέλεχος, παραπέμπει με νόημα στη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ίσως χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, όχι πάντως περισσότερα από τα αδιάθετα του ΤΧΣ.

Είναι προφανές, λέει, ότι τα μηνύματα προς την κυβέρνηση «έχουν πολλούς αποστολείς, αλλά ένα κέντρο: το Βερολίνο και τους σχεδιασμούς του για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος».     

Στους σχεδιασμούς αυτούς το Μαξίμου εντάσσει και την εμμονή της τρόικας στη σκληρή στάση της, όπως δήλωσε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών καις την απόρριψη των προτάσεων που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην παρούσα φάση ο τρόπος και η αντίδραση της κυβέρνησης μελετάται και όπως δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας «αναμένονται σύντομα εξελίξεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ