Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε, όπως ο ίδιος είπε, στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών. «Εάν θέλω να μάθω κάτι θα τους τηλεφωνώ προσωπικά» δήλωσε. Ικανοποίηση από Ε.Ε. – Μέρκελ. Πιθανή σύνοδος κορυφής Ε.Ε.- ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε, όπως ο ίδιος είπε, στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών. «Εάν θέλω να μάθω κάτι θα τους τηλεφωνώ προσωπικά» δήλωσε.
Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου, ενώ η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι η δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και το σύστημα συλλογής των τηλεφωνικών δεδομένων είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Περιορισμοί στη χρήση δεδομένων από την NSA
Νωρίτερα o Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του, που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών, διέταξε να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες χρήσης μεγάλου όγκου πληροφοριών από τις επικοινωνίες των πολιτών από πλευράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ότι οι ατομικές πολιτικές ελευθερίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του, που παρακολουθήθηκε με μεγάλο ενδιάφερον, είπε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει στο παρελθόν τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανάγκη για ταχεία απάντηση σε πραγματικές απειλές ενείχε πάντοτε τον κίνδυνο η κυβέρνηση να φθάσει πιο μακριά από όσο επιτρέπεται θεσμικά.
Οι μεταρρυθμίσεις στο συγκεκριμένο τομέα πρέπει να δίνουν στους Αμερικανούς «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι κινήσεις του αμερικανού προέδρου έρχονται μετά από την οργή την οποία προκάλεσε διεθνώς η αποκάλυψη λεπτομερειών για τις δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) από τον πρώην συνεργάτη της, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θα επεκτείνει την προστασία η οποία επιφυλάσσεται στους Αμερικανούς και σε πολίτες άλλων χωρών του κόσμου των οποίων δεδομένα φθάνουν στα χέρια των αμερικανικών υπηρεσιών.
Όσον αφορά στα προγράμματα παρακολούθησης, είπε ότι έχει ζητήσει να τεθούν περιορισμοί στη συλλογή δεδομένων των τηλεφωνικών επικοινωνιών και σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα πρέπει να φυλάσσονται από την κυβέρνηση, όμως δεν διευκρίνισε αν προτείνει να συγκεντρώνονται από τις τηλεφωνικές εταιρίες ή από κάποια άλλη υπηρεσία. Όπως είπε, έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ να του υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσα σε διάστημα 60 ημερών.
Στο μεταξύ, η NSA θα χρειάζεται δικαστική έγκριση για να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που φυλάει για τις τηλεφωνικές κλήσεις.
Ο Ομπάμα ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να συγκροτήσει μια εξωτερική επιτροπή από ειδικούς σε θέματα παραβίασης της ιδιωτικότητας οι οποίοι θα παρέχουν μια ανεξάρτητη άποψη στις υποθέσεις που καλείται να εκδικάζει το μυστικό Δικαστήριο Παρακολούθησης Ξένων Πληροφοριών (FISA).
«Θα τηλεφωνώ μόνος μου στους ηγέτες των συμμαχικών κρατών»
«Ήμουν απολύτως σαφής απέναντι στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών: εκτός και αν απειλείται η εθνική ασφάλειά μας, δεν θα κατασκοπεύουμε τις επικοινωνίες των ηγετών των στενών συμμάχων μας και των φίλων μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του που ήταν αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών.
«Οι ηγέτες των φιλικών και συμμαχικών χωρών δικαιούνται να ξέρουν ότι εάν θέλω να μάθω τι σκέφτονται για κάποιο θέμα θα σηκώσω το ακουστικό και θα τους τηλεφωνήσω, αντί να στραφώ στην παρακολούθηση» είπε.
Ωστόσο επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες για τις προθέσεις των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο, όπως κάνουν άλλωστε και όλες οι άλλες χώρες.
Ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις από την Κομισιόν
Η δέσμευση που ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μεταρρυθμίσει τις υπηρεσίες πληροφοριών και το σύστημα συλλογής των τηλεφωνικών δεδομένων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει συγκεκριμένες πράξεις, σχολίασε απόψε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ.
Η ίδια χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι μη αμερικανοί πολίτες θα επωφεληθούν από τα μέτρα προστασίας κατά της κατασκοπείας.
«Όμως περιμένω να δω αυτές τις δεσμεύσεις να συγκεκριμενοποιηθούν με νόμους», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες θέλουν «την προστασία των δεδομένων».
Χαιρετίζει την απόφαση η Γερμανία
Και η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και απεύθυνε έκκληση να τηρείται η γερμανική νομοθεσία επί του γερμανικού εδάφους, «ιδίως από τους στενούς εταίρους και συμμάχους μας».
«Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία εύλογα ανησυχούν για τις πληροφορίες (που έχουν δημοσιευθεί) για τις ενέργειες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), οι οποίες αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση χαιρετίζει καταρχήν το γεγονός ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων στο μέλλον θα τηρείται περισσότερο, ειδικά για τους μη Αμερικανούς πολίτες», προσέθεσε.
«Για την (γερμανική) κυβέρνηση, το γερμανικό δίκαιο οφείλεται να τηρείται επί του γερμανικού εδάφους, κι αυτό ισχύει επίσης και ιδίως για τους στενούς εταίρους μας και τους συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.
Εξάλλου ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών συμμαχικών χωρών είναι «προς το κοινό συμφέρον» και ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε την παρούσα στιγμή να «εξετάσει πιο αναλυτικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια» τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από την NSA στο έδαφος της Γερμανίας, και ιδίως η αποκάλυψη ότι παρακολουθείτο το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, προκάλεσαν ένταση στις διμερείς σχέσεις του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2013.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τόνισε από την πλευρά του στο γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του Ομπάμα θα αποτελέσουν τη βάση για τη διεξαγωγή μιας «ακόμη πιο ευρείας δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ» σχετικά με το ζήτημα αυτό και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ «θα βάλουν τα δυνατά τους για να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των νόμιμων αναγκών ασφαλείας και των δικαιωμάτων των πολιτών».
Ασάνζ: Ακούσαμε πολλά ψέματα από τον Ομπάμα
«Ακούσαμε πολλά ψέματα» στην ομιλία του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα παρακολούθησης, δήλωσε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ, αναφερόμενος στον ισχυρισμό ότι η NSA ποτέ δεν έκανε κατάχρηση των δεδομένων που συνέλεγε.
«Νομίζω ότι είναι λυπηρό για έναν αρχηγό κράτους να συνεχίζει έτσι για 45 λεπτά και να μην λέει σχεδόν τίποτα» , πρόσθεσε, ενώ δήλωσε ότι ο πρόεδρος εμφανίζεται απρόθυμος να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.
Πιθανή σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ τον Μάρτιο
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πηγή της Ε.Ε. που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής Ε.Ε-ΗΠΑ.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η σύνοδος αυτή κορυφής θα δώσει την ευκαιρία στον Μπαράκ Ομπάμα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία είχε κλονιστεί μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος των προγραμμάτων κατασκοπείας των ΗΠΑ, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC