Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, ο ενδεχόμενος διορισμός Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ και τα σενάρια για εκλογές.
Νομοθετική παρέμβαση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά την αντιπαράθεση που είχε στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.
Για πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συζητούμενη επανάκτηση των μετοχών των τραπεζών από τους παλαιούς μετόχους τους σε τιμή υποπολλαπλάσια από εκείνη που αγόρασε το Δημόσιο. Ισχυρίσθηκε ότι θα υπάρξει ζημία 25 δισ. ευρώ, ποσό δεκαπλάσιο από το σκάνδαλο των υποβρυχίων, όπως σημείωσε.
Ο Γ. Στουρνάρας δεν διέψευσε δημοσιεύματα που τον φέρουν να αναλαμβάνει την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την λήξη της θητείας του Γ. Προβόπουλου. Κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή, δεν μπορεί να δεσμεύσει στην πολιτική της τις επόμενες κυβερνήσεις.
Γ. Στουρνάρας: Ουδείς μίλησε για αλλαγή όρων στα warrants»
Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα των warrants (δηλαδή το δικαίωμα των μετόχων να επαναγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών τους που κατέχει το Δημόσιο μετά την ανακεφαλαιοποίηση), εκτιμώντας ότι θα γίνει «σε τιμές εξευτελιστικές, κάτω από τις τρέχουσες». «Ποιος θα αναλάβει την πολιτική και ποινική ευθύνη για την ζημία;», ρώτησε. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δώσει 40 δισ. από τα 50 δισ. που έχουν υπολογιστεί και εγγραφεί, και σεις να σκέφτεστε να αλλάξετε το νόμο και να πάτε σε διαδικασία συντόμευσης της ανάκτησης μετοχών για τους ιδιώτες μετόχους, διαδικασία που θα αποφέρει το πολύ 15 δισ. Θα υπάρξει ζημία 25 δισ. για το δημόσιο», προειδοποίησε.
Ανέφερε το παράδειγμα της Eurobank λέγοντας ότι το Δημόσιο έδωσε 10,5 δισ. ευρώ και ότι η τιμή αγοράς της μετοχής κατά την ανακεφαλαιοποίηση ήταν 1,54 ευρώ, έγινε 1,27 ευρώ μετά τον διαχωρισμό σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, σήμερα είναι 0,49 ευρώ και υπάρχει ιδιώτης που προσφέρει μόλις 0,20 ευρώ. «Με 2 – 2,5 δισ. ο ιδιώτης θα πάρει την τράπεζα τη στιγμή που το δημόσιο.
«Ουδείς μίλησε για αλλαγή όρων στα warrants», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζοντας ότι «απλώς θα δώσουμε στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον». «Από πού προκύπτει η ζημία;» αναρωτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας ότι «η διάθεση των μετοχών θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας».
Ο Γ. Στουρνάρας κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «βάζετε πάνω από τη σταθερότητα το μικροκομματικό σας συμφέρον» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να σας καταλογίσω μόνο αφέλεια, ακυρώνεται την προσπάθεια που γίνεται», ενώ υπερασπίσθηκε τους τραπεζίτες σημειώνοντας ότι οι ζημίες στις τράπεζες προέκυψαν από την κρίση, την ύφεση και την υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών στο PSI.
«Τρεις ''οδηγοί διαπλοκής''»
Στα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ υποψήφια είναι μία ταινία με τίτλο «Οδηγός Διαπλοκής», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε ότι «στην Ελλάδα οι «οδηγοί» ήταν τρεις. Το σύστημα ήταν τριπολικό»: «το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας», «οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις» και «επιχειρηματικοί όμιλοι που δανειοδοτούνταν, ως επί το πλείστον όμιλοι που είχαν μέσα ενημέρωσης».
Επεσήμανε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συσσωρεμένα χρέη από δάνεια 120 το καθένα στην Αγροτική Τράπεζα (που σήμερα ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), και ότι «μέσα ενημέρωσης με συσωρευμένες ζημίες εκατοντάδων εκατ. συνεχίζουν να δανειοδοτούνται, τη στιγμή που καμία υγιής επιχείρηση δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό». «Θα τα ελέγξετε αυτά ή θα μείνετε μόνο στις κινήσεις που γίνονται από τη Δικαιοσύνη;» ρώτησε.
«Η Τράπεζα της Ελλάδος διεξάγει συνεχώς ελέγχους. Έχει κάνει 160 ελέγχους από το 2009 σε όλες τις τράπεζες. Επιπρόσθετα έχουν γίνει πάνω από 100 έλεγχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπου βρέθηκαν παρατυπίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές», απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «στόχος είναι η αποδέσμευση των τραπεζών από το ΤΧΣ».
«Επί ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παρεμβαίνει, αλλά ενισχύει την Δικαιοσύνη. «Δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν προβλέπεται σε κανένα», είπε χαρακτηριστικά.
«Μόνο στην Ελλάδα έγινε αυτό το πλιάτσικο», επέμεινε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δις στο Δημόσιο». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν τέθηκαν όροι για αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, για μη διανομή κερδών, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της οικονομίας και για αναδιάρθρωση των ενήμερων και κόκκινων δανείων, δεν υπήρξε πρωταγωνιστικός ρόλος του Δημοσίου και έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών. «Που ακούστηκε αυτό; Οι ίδιοι που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, να παραμένουν ή να γίνονται και ισχυρότεροι», σημείωσε και υπενθύμισε ότι στις ΗΠΑ στην ανακεφαλαιοποίηση της Citygroup έγινε πλήρη ανάκτηση χρημάτων πιυ είχε δώσει το κράτος και με μικρό κέρδος.
Υπενθύμισε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Μέρκελ ότι αν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η ευρωζώνη και Ρεν θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθεί το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και σχολίασε: «δεν σώσατε καμία Ελλάδα, σώσατε τις ευρωπαϊκές τράπεζες με την συμπεριφορά σας».
Αναφέρθηκε ακόμη και στο δημοσίευμα των Financial Times που φέρουν τον Γ. Στουρνάρα να αρνείται την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα του ελληνικού χρέους επειδή ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε φέρεται να του είπε «forget it, Yannis».
Ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι υπάρχουν κοινοβούλια ή ακόμη και Συντάγματα που δεν θα επέτρεπαν την διαγραφή του δημόσιου χρέους και υπογράμμισε ότι «την μείωση του χρέους την κάνουμε με διαπραγμάτευση. Αφήστε τα αυτά», Επεσήμανε ότι το 2012 πληρώσαμε 12 δις σε τόκους και το 2013 6 δις και σχολίασε: «πως έγινε αυτό; Δεν έγινε με διαπραγμάτευση;».
Αλ. Τσίπρας: Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή με κυρίαρχο τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για διορισμό του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, αλλά και για δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε εκλογικά σενάρια. «Η κυβέρνησή σας είναι σε αποδρομή. Όμως εσείς επιθυμείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις με την δική σας πολιτική», είπε και πρόσθεσε για το θέμα της «μετακόμιση» Στουρνάρα στην ΤτΕ: «ευγενής φιλοδοξία από την πλευρά σας, αδιανόητη από την πλευρά του Α. Σαμαρά που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα είναι κυβέρνηση και ας γράφουν παιχνιδάκια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
«Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η Βουλή με κυρίαρχη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που αντιμάχεται το μνημόνιο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. «Πως θα διορίσετε Διοικητή στην ΤτΕ χωρίς συναίνεση της αντιπολίτευσης; Πως περνά από το μυαλό σας;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε: «δημόσια και έντιμα σας λέω: είναι επιλογή που βρίσκεται έξω από κάθε λογική ομαλής και δημοκρατικής μετάβασης. Οφείλετε όλοι σας να σεβαστείτε τη δημοκρατία και την βούληση του λαού και να μην δεσμεύσετε».
«Βιάζεστε πολύ, αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο», του απάντησε ο Γ. Στουρνάρας λέγοντας χαρακτηριστικά «βιάζεστε. Μηδένα προ του τέλους μακάριζε. Τα μελλοντικά σας σχέδια δεν με ενδιαφέρουν».
Για το ζήτημα που τον εμπλέκει στην ΤτΕ δήλωσε ότι «είμαι υπουργός. Δεν είπα τίποτα, έχω πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλετε να πάρετε μέρος σε σενάρια για μένα, είναι δικό σας θέμα. Δεν θα πάρω μέρος».
«Την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για ένα καλύτερο μέλλον την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις του τόπου. Και δυστυχώς εσείς και το κόμμα σας δεν συγκαταλέγεστε σε αυτές», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προτείνει τίποτε και «αγκαλιάζει τα αιτήματα των πάντων» που έχουν κόστος 50 δις.
newsroom naftemporiki.gr