Κόσμος
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2004 16:21

Σιράκ: Η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη

Η ένταξη της Τουρκίας δεν είναι εκ των προτέρων δεδομένη δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σιράκ επισήμανε πως «τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται εκ των προτέρων δεδομένα» σε ό,τι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας πάντως πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν «προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

«Σωστό είναι η Τουρκία να διανύσει το δρόμο που χρειάζεται για να ενταχθεί στην Ε.Ε. και όχι η Ε.Ε. να προσαρμοστεί στην Τουρκία», τόνισε ο κ. Σιράκ, σύμφωνα με το γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του πως, υπό όρους, είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και της Ευρώπης να μπορέσει η Τουρκία να ενταχθεί στην Ε.Ε., εάν φυσικά εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. «Αυτό θα απαιτήσει μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας και πολύ χρόνο για να υπάρξουν αποτελέσματα που δεν θεωρούνται δεδομένα εκ των προτέρων», επισήμανε ο κ. Σιράκ και επανέλαβε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διαρκέσουν «το λιγότερο δεκαπέντε χρόνια».

Πηγή ΑP, AΠE