Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2004 07:01

Κίνα: Αύξησε τα επιτόκια μετά από εννέα χρόνια

Η ΑΥΞΗΣΗ των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά μέσα σε εννέα χρόνια στην Κίνα, ενδέχεται να περιορίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

«Είναι φανερό ότι προσπαθούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Ralph Goodale, συμπληρώνοντας: «Τη στιγμή που προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξη, την ίδια στιγμή δεν επιδιώκουν να εξασθενήσουν τη ζωντάνια της οικονομίας».

Χθες, η People Bank of China, τάραξε τις διεθνείς αγορές, ανακοινώνοντας ότι αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 0,27% από σήμερα, στο 5,85% (μονοετούς διάρκειας) και στο 2,25% για τις καταθέσεις. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News προέβλεπαν σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, συνολικά 25, στις 200 μονάδες βάσης, το επόμενο έτος.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού, είναι το τελευταίο μέτρο της κυβέρνησης της Κίνας, στην προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού, ο οποίος κινείται υψηλότερα κατά 5% μετά την ανάπτυξη της οικονομίας κατά 9,1% το 2003, τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε επτά χρόνια. Η οικονομία της Κίνας, αποτελεί περίπου το 12% της παγκόσμιας παραγωγής και το διπλάσιο των εισαγωγών από ό,τι πριν από μία δεκαετία.

Μετά την αρχική πτώση των ομολόγων στις ΗΠΑ και των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού γιέν και του δολαρίου της Αυστραλίας, οι αγορές ανέκαμψαν, καθώς εικάζετο, ότι η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στην Κίνα δεν θα περιορίσει την ανάπτυξη και τις εισαγωγές. Η Κίνα, είναι η δεύτερη αγορά εξαγωγών των προϊόντων της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στα 106,19 γιέν στις 9:57' π.μ., ώρα Τόκυο, τη στιγμή που το δολάριο Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 74,45 σεντς δολ. ΗΠΑ, μετά την υποχώρησή του στα 73,75 σεντς δολ. ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Ο δείκτης Nikkei έχανε 1% στις 10:20' π.μ., ώρα Τόκυο και ο S&P/ASX200 Index στην Αυστραλία, υποχωρούσε κατά 0,2%. Απώλειες 0,5% σημείωνε ο δείκτης Kospi, στη Ν. Κορέα.

«Η αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της Κίνας, δεν είναι αρκετή για τον περιορισμό του πληθωρισμού», ανέφερε ο Tai Hui, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Η Κίνα άνοιξε τους «κρουνούς», για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων».