ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΠΤΑ χρόνια, μετά τη γέννηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στις 25 Μαρτίου του 1957, οπότε και υπογράφηκαν οι ιδρυτικές συνθήκες της Ρώμης, στην ίδια ιστορική και μεγαλόπρεπη αίθουσα του Καπιτωλίου, υπογράφεται σε λίγη ώρα το πρώτο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των 25, αλλά και των δύο προς ένταξη χωρών, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, καθώς και της υποψήφιας προς ένταξη, Τουρκίας.
Απο τις 10 το πρωΐ, τοπική ώρα, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποδέχονται τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που έφθασε το πρωΐ στη Ρώμη, αναφέρθηκε εμμέσως και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «ο δρόμος της Ευρώπης δεν είναι εύκολος και δεν ήταν ποτέ εύκολος. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα απο ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με το πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεννόησης που είναι άλλωστε βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι σημαντικό ότι η συνταγματική συνθήκη τηρεί την αρχή ένας επίτροπος ανά κράτος μέλος τουλάχιστον μέχρι το 2014».
Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορικό βήμα για την ΕΕ και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αποκτά τη πρώτη συνταγματική συνθήκη της. Ενα σύνταγμα που έχει πολλά θετικά στοιχεία για να γίνει η Ευρώπη των «25» πιο δημιουργική και πιο αποτελεσματική».
Ακόμη σημείωσε, ότι, είναι σημαντικό πως ενισχύεται η συνεργασία για την άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ άλλων με τη ρήτρα αλληλεγγύης. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στις προβλέψεις για την ενίσχυση του τουρισμού αλλά και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι περιλαμβάνεται στις υποστηρικτικές πολιτικές της Ενωσης ο τουρισμός και η πρόβλεψη δράσεων για την ενίσχυσή του, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάγονται όχι μόνο ορισμένες αλλά όλες οι νησιωτικές συνοριακές και ορεινές περιοχές στην εφαρμογή ειδικών μέτρων και πολιτικών για την ανάπτυξή τους».
Στη Ρώμη βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και ο απερχόμενος Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος όμως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εγκριθεί απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα Επιτροπή. Δεν αποκλείεται μετά την υπογραφή της συνθήκης στο γεύμα που θα ακολουθήσει να γίνει συζήτηση για το θέμα αυτό, καθώς φαίνεται ότι ο κ. Μπαρόζο, θα προχωρήσει σε περιορισμένο ανασχηματισμό μετά απο συνεννόηση με τους πρωθυπουργούς των χωρών, των οποίων σκέπτεται να μετακινήσει τον Επίτροπό τους.
Πάντως, σημειώνεται, ότι οι Επίτροποι που θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο θα υποχρεωθούν να περάσουν εκ νέου απο τη διαδικασία της ακρόασης στην Ευρωβουλή.
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων