Πολιτιστικά
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 09:30

Υπερφυσικό χάος, αμφίβολη ευθανασία και μια υπέροχη φιλία

Ένα εφηβικό πάρτι, μία μοναδική σχέση, μία γυναίκα που προσφέρει τη λύτρωση σε όσους υποφέρουν, δύο συνταξιούχοι μποξέρ και μία πριγκίπισσα ξεδιπλώνουν τις περιπέτειές τους στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ένα εφηβικό πάρτι με μεταφυσικές διαστάσεις, μία μοναδική σχέση με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, μία γυναίκα που προσφέρει τη λύτρωση σε όσους υποφέρουν, η προϊστορία μιας θρυλικής ταινίας, δύο συνταξιούχοι μποξέρ που επιστρέφουν στο ρινγκ με άγριες διαθέσεις και μία πριγκίπισσα που ραγίζει τις καρδιές των ανδρών ξεδιπλώνουν τις περιπέτειές τους στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτή την εβδομάδα.

«Ένας ακόμα»

Στη δεύτερη του ταινία με αμερικανική υπηκοότητα, ο Ντένης Ηλιάδης σκηνοθετεί ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μεταφυσικής ανησυχίας με κωμικά στοιχεία και μας μεταφέρει σε ένα μεγάλο εφηβικό πάρτι, όπου τρεις φίλοι αναζητούν κάτι διαφορετικό. Με πρωταγωνιστές τους Ρις Γουέκφιλντ, Άσλι Χίνσο, Νάταλι Χολ, Ρόντα Γκρίφις, Λόγκαν Μίλερ, Χάνα Κασούλκα και Μάρλα Μάλκολμ, όλα γίνονται αλλόκοτα, όταν ένα υπερφυσικό φαινόμενο μετατρέπει τη βραδιά σε απόλυτο χάος, αφού όλοι βλέπουν έναν ακόμα εαυτό τους.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Ήθελα να ανατρέψω το αρχετυπικό κινηματογραφικό είδος με τα εφηβικά πάρτι, γιατί συμπυκνώνει πολλά από τα αγαπημένα μου θέματα: μια ιδιαίτερη νύχτα, όπου όλα διακυβεύονται και η κατάσταση είναι έκτροπη. Συναισθήματα, προσδοκίες, ορμόνες και ανασφάλειες στα κόκκινα. Καθόλου κυνισμός. Η αγάπη που, ακόμα σε αυτές τις ηλικίες, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Και το σεξ. Και η φιλία. Ανασφάλειες που φλέγονται και οδηγούν στην παράνοια. Και φόβος. Και ένα εξωφρενικό φαινόμενο επιστημονικής φαντασίας που θα μπορούσε να είναι ευλογία ή κατάρα».

«Μπελ και Σεμπάστιαν, δύο αχώριστοι φίλοι»

Ο γάλλος σκηνοθέτης Νικολά Βανιέ μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το πιο διάσημο μυθιστόρημα της Σεσίλ Ομπρί, ξετυλίγοντας μία δυνατή και τρυφερή ιστορία υπέροχης φιλίας, που αγαπήθηκε διεθνώς από μικρούς και μεγάλους μέσα από τα δημοφιλή βιβλία και την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά. Οι Φελίξ Μποσουέ, Τσέκι Καριό, Μεχντί Ελ Γκλαουί, Μαργκό Σταελιέ, Ντιμίτρι Στόροτζ και Αντρέας Πίτσμαν μάς ταξιδεύουν στις Άλπεις, όπου ο μικρός Σεμπάστιαν ζει με τον παππού του και τα αδέλφια του και αναπτύσσει μία γλυκιά σχέση με την Μπελ, μια αδέσποτη σκυλίτσα που όλοι την κατηγορούν για ό,τι κακό συμβαίνει και θέλουν να την εξοντώσουν.

«Μέλι»

Η ελληνικής καταγωγής ιταλίδα δημιουργός Βαλέρια Γκολίνο καταπιάνεται με το θέμα της «υποβοηθούμενης αυτοκτονίας», στην πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα, η οποία κατέκτησε την Ειδική Μνεία της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών. Εμπνευσμένο από το βιβλίο «A nome tuo» του Μάουρο Κόβασιτς, το δράμα - με τους Τζασμίν Τρίνκα, Κάρλο Τσέκι και Λίμπερο ντε Ρέντζιο – αφηγείται την ιστορία μιας 30άχρονης, η οποία βοηθά ασθενείς ανίατων νοσημάτων να προχωρήσουν σε ευθανασία, προμηθεύοντας τους τα κατάλληλα, αλλά παράνομα, φαρμακευτικά σκευάσματα. Η επιθυμία της είναι να βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην ζωή τους και να λυτρωθούν. Όμως, ένας νέος «πελάτης» θα της δημιουργήσει αμφιβολίες για τις πεποιθήσεις της.

«Η μαγική ομπρέλα»

Πενήντα χρόνια μετά τη θρυλική ταινία της Disney, «Mary Poppins», η οποία απέσπασε 5 Όσκαρ από 13 συνολικά υποψηφιότητες, το βιογραφικό δράμα του Τζον Λι Χάνκοκ έρχεται να μας αφηγηθεί την περιπέτεια της δημιουργίας της. Οι – δύο φορές βραβευμένοι με Όσκαρ - Τομ Χανκς και Έμα Τόμσον και οι Ρουθ Γουίλσον, Κόλιν Φάρελ, Πολ Τζιαμάτι, Ρέιτσελ Γκρίφιθς, Τζέισον Σβάρτσμαν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ και Μπ. Τζ. Νόβακ ζωντανεύουν μια ιστορία, που μοιράζεται ανάμεσα στην παιδική ηλικία της συγγραφέα Π. Λ. Τράβερς με τον αλκοολικό πατέρα και την αυτοκτονική μητέρα της και τη μεταφορά της σειράς βιβλίων της, «Mary Poppins», στη μεγάλη οθόνη από τον Walt Disney, τη δεκαετία του ’60.

«Επιστροφή στο ρινγκ»

Με διασκεδαστικές αναφορές στις κλασικές σκηνές του «Ρόκυ» και του «Οργισμένου ειδώλου», η κωμωδία του Πίτερ Σίγκαλ επιστρατεύει τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον - υποψήφιο για Όσκαρ - Σιλβέστερ Σταλόνε, με τους Κιμ Μπάσιντζερ, Άλαν Άρκιν και Κέβιν Χαρτ στο πλάι τους, να υποδυθούν δύο μποξέρ με μεγάλη ιστορία αντιπαλότητας, που αφήνουν τη «σύνταξη» και επιστρέφουν στο ρινγκ για έναν τελευταίο αγώνα.

«Η Έλενα και οι άντρες της»

Η αισθηματική ταινία του 1956, σε σκηνοθεσία του Ζαν Ρενουάρ, είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του στρατηγού Μπουλανζέ, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει την εξουσία στη Γαλλία του 1880. Με 3 Όσκαρ στο ενεργητικό της και τον Ζαν Μαρέ στο πλάι της, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν υποδύεται μια επιπόλαια πολωνή πριγκίπισσα, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι, ραγίζοντας τις καρδιές των ανδρών. Ανάμεσα τους, και ένας στρατηγός. Έτσι, οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, για να τον πείσει να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]