Η σημαντικότερη νεανική όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, ο «Μάκμπεθ», παρουσιάζεται με μπαλέτο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο φόβος, η βία, η συνομωσία, ο θάνατος αναδύονται από τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, σε ένα σκηνικό που μας μεταφέρει σε έναν τόπο στο πουθενά, σε μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας, μέσα από ένα έργο μεγάλης δύναμης, που ξεπέρασε τα συμβατικά πλαίσια της εποχής του.
Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του Τζουζέππε Βέρντι, ο «Μάκμπεθ», παρουσιάζεται με μπαλέτο από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), σε μια εντυπωσιακή παραγωγή με θεαματικά σκηνικά και συντελεστές διεθνούς ακτινοβολίας, για 8 μόνο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 17, 18, 19, 21, 22, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διακεκριμένος ιταλός σκηνοθέτης και θεωρητικός της όπερας, Λορένζο Μαριάνι, την ορχήστρα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης, τη χορωδία ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, ενώ το μπαλέτο της ΕΛΣ, σε πλήρη σύνθεση, χορογραφεί ο Ρενάτο Τζανέλλα.
Ύπουλα κρυμμένος στη μαύρη νύχτα της ψυχής μας
Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει: «Ποια είναι η λέξη, που επαναλαμβάνεται πιο συχνά στον “Μάκμπεθ”; Ο φόβος. Όμως, όχι ο φόβος για τα ύψη, τα φίδια ή τον εχθρό. Τουλάχιστον όχι τον ανθρώπινο εχθρό. Στον “Μάκμπεθ”, ο φόβος είναι ένας εχθρός, τον οποίο δεν μπορούμε να νικήσουμε: το άγνωστο. Το άγνωστο γύρω μας, το άγνωστο στους άλλους, αλλά, πάνω από όλα, το άγνωστο μέσα μας. Ο “Μάκμπεθ” αποτελεί ένα ταξίδι στους φόβους, στο σκοτάδι, στα απύθμενα βάθη της ψυχής μας. Δρα αποκλειστικά νύχτα, είναι συμπυκνωμένος, κινείται όπως μία σπείρα, αλλά μονάχα εσωτερικά. Είναι μια συνάντηση με ασυνείδητες ορμές, πρωτόγονους παλμούς, με τις καθοδηγητικές δυνάμεις της ψυχής, που μας εκσφενδονίζουν σε χώρους, τους οποίους απλώς δε γνωρίζουμε.
Τι συμβαίνει στο έργο αυτό; Δύο γενναίοι στρατιώτες συναντούν μια ομάδα από μάγισσες. Οι μάγισσες προφητεύουν το μέλλον και για τους δύο, ένα μέλλον, το οποίο είναι εξίσου συγκλονιστικό. Ο ένας στρατιώτης τις περιγελά. Ο άλλος συνταράσσεται βαθιά. Η ζωή του αλλάζει οριστικά. Γιατί; Τον έναν τον καταλαμβάνει φόβος, η θέλησή του παραλύει. Ο άλλος είναι ελεύθερος, δε φοβάται. Μία φιλόδοξη γυναίκα καταστρώνει σχέδια, ώστε να πραγματοποιήσει τα πιο στυγερά εγκλήματα. Μοιάζει στερεά θωρακισμένη από μέσα της κι απ’ έξω. Κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει, κανείς δεν μπορεί να την πλήξει. Αντίθετα, αυτοκαταστρέφεται. Μια φρικιαστική κατάρρευση την οδηγεί στην αυτοκτονία. Γιατί; Η ψυχή. Ο νους και η ψυχή. Παραμονεύει, παραπαίοντας στις βαθύτερες γωνιές του εαυτού της, επικίνδυνα χαμένη.
Παραδόξως, και οι δύο είναι ταυτόχρονα τραγικοί ήρωες και αιμοδιψείς εγκληματίες. Κανένας από τους δύο δεν είναι αληθινά κακούργος. Απλά, τους λείπει, όπως θα έλεγε ο Σωκράτης το “Γνώθι σαυτόν”. Δεν γνωρίζουν τους εαυτούς τους. Κι όσο και αν μοιάζει περίεργο, τους μοιάζουμε. Αναγνωρίζουμε σε αυτούς τους εαυτούς μας, αφού μέσα σε όλους μας υπάρχει ένα κομμάτι του Μάκμπεθ και της Λαίδης.
Είμαστε όλοι, δυνάμει, λεία των άγνωστων περιοχών της ψυχής μας, ικανοί να κάνουμε πράγματα, που ποτέ δεν είχαμε ονειρευτεί, εξαρτημένοι από δυνάμεις που δε γνωρίζουμε ή δεν καταλαβαίνουμε. Όπως αυτοί, έτσι κι εμείς δε γνωρίζουμε τους εαυτούς μας. Και παρότι κανένας μας - ας ελπίσουμε - δεν είναι πιθανός δολοφόνος, είμαστε σε μικρότερο βαθμό και, κυρίως, με λιγότερο βίαιο τρόπο, ικανοί να γίνουμε θύματα του φόβου, ο οποίος καραδοκεί μέσα μας. Ο φόβος είναι πάντοτε έτοιμος να πλήξει, είναι ένα αρπακτικό, ύπουλα κρυμμένο στη μαύρη νύχτα της ψυχής μας, το οποίο περιμένει τα θύματά του».
Ταυτότητα παράστασης
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης, σκηνοθεσία: Λορένζο Μαριάνι, σκηνικά: Μαουρίτσιο Μπάλο, κοστούμια: Σίλβια Αϋμονίνο, χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα, φωτισμοί: Λίνους Φέλμπομ, σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Λούσυ Μακίννον, διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διανομή: Μάκβεθ: Δημήτρης Τηλιακός - Αλμπέρτο Γκατσάλε - Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μπάνκο: Τάσος Αποστόλου - Πέτρος Μαγουλάς, Λαίδη Μάκμπεθ: Δήμητρα Θεοδοσίου - Τατιάνα Μελνυτσένκο, Ακόλουθος: Αντωνία Καλογήρου - Σοφία Κυανίδου, Μακντάφ: Δημήτρης Πακσόγλου - Βαγγέλης Χατζησίμος - Φίλιππος Μοδινός, Μάλκολμ: Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος - Γιώργος Ζωγράφος, Γιατρός / Υπηρέτης: Διονύσης Τσαντίνης - Παύλος Σαμψάκης, Δολοφόνος / Αγγελιοφόρος: Χρήστος Αμβράζης - Nίκος Συρόπουλος, Α’ Οπτασία: Παύλος Μαρόπουλος - Θεόδωρος Μωραΐτης, Β’ Οπτασία: Μαρία Ζώη - Τριανταφυλλιά Γεωργιάδου, Γ’ Οπτασία: Μαριλένα Στριφτόμπολα - Διαμάντη Κριτσωτάκη.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 70, 55, 40, 22 ευρώ, παιδικό - φοιτητικό: 13 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, ταμεία θεάτρου Ολύμπια: Ακαδημίας 59 - 61 (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο), Ομήρου 8, τηλεφωνικά: 210 7282333, 210 3662100, ηλεκτρονικά: www.megaron.gr.
naftemporiki.gr