Το θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη, «Mea culpa», που καταγράφει τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η σκληρή πραγματικότητα μιας εγωιστικής κοινωνίας που απορρίπτει ό,τι χρειάζεται περισσότερο την αποδοχή, το αγκάλιασμα και τη στήριξή της, φανερώνει το αμείλικτο πρόσωπό της και, πάνω από όλα, τη δική της εκούσια υστέρηση νοημοσύνης και ευαισθησίας.
Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη, «Mea culpa», που καταγράφει τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, στην προσπάθειά της να μεγαλώσει και να στηρίξει ένας μέλος της με νοητική υστέρηση, παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στις 18, 19, 24 και 25 Ιανουαρίου, στις 9.30 το βράδυ.
Σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρόδη και του Ιωάννη Κυφωνίδη, η πολυμορφική παράσταση - που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο - συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο, καθώς προβάλλονται εμβόλιμες κινηματογραφημένες σκηνές και video art, ενταγμένα στη δράση του έργου, ενώ τα πρωτότυπα μουσικά θέματα αποδίδονται ζωντανά στο πιάνο από τον μουσικoσυνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη.
Ενάντια σε όλους και σε όλα
Το έργο μάς μεταφέρει στη δεκαετία του ’70, όπου μία γυναίκα αποκτά και μεγαλώνει τον γιο της, που γεννήθηκε με νοητική στέρηση, σε μια εποχή χωρίς κοινωνική υποστήριξη και δυνατότητες ένταξης, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι αμέτρητα, τόσο από την ίδια της την οικογένεια, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Εκείνη, όμως, δε λογαριάζει τίποτα. Δεν το βάζει κάτω. Αντιστέκεται σε όλους και σε όλα και στηρίζει σθεναρά τα συναισθήματα και τα πιστεύω της. Είναι αποφασισμένη να μην αφήσει ποτέ το παιδί της. Θα είναι πάντα κοντά του.
Στο πλευρό της, στέκεται και ο άντρας της, ενώ ο άλλος της γιος και ο κοινωνικός περίγυρος είναι εναντίον της. Η οικογένεια πρέπει να σταθεί ενωμένη και δυνατή, σε μία μικρόψυχη πόλη που δε μπορεί να αποδεχτεί και να εντάξει στο σύνολό της τους ανθρώπους με αναπηρία.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρόδης, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης - Ιωάννης Κυφωνίδης, πρωτότυπη μουσική - ενορχήστρωση: Μιχάλης Αβραμίδης, φωτισμοί - ήχος - κινηματογράφηση - τρέιλερ: Παναγιώτης Κουντουράς, σκηνική - ενδυματολογική επιμέλεια: Ιφιγένεια Κυφωνίδου, μακιγιάζ: Ειρήνη Μάκιου, αφίσα - φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κορίτσογλου, ηχογραφήσεις: Studio Amid, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Τζώρτζη, εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου (Dominus Productions), διεύθυνση παραγωγής: Βίλλυ Κουτσουφλιανιώτη, παραγωγή: Dominus Productions. Διανομή: Νέλλη Γκίνη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Ιωάννης Κυφωνίδης, Αθηνά Νάννου, Μιχάλης Αβραμίδης, Γιολάντα Μπαλαούρα.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Αίθουσα «Κινηματογράφος»: Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας) - Ταύρος, τηλ.: 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 75’. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, εκπτωτικό (φοιτητές - μαθητές - ΑΜΕΑ - άνεργοι - κάτοχοι κάρτας πολιτισμού, ΟΤΟΕ και ΟΙΕΛΕ): 8 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΣΕΗ - σπουδαστές δραματικών σχολών - θεατρολόγοι: ελεύθερη είσοδος. Προπώληση: ταμεία Ιδρύματος (Δευτέρα - Παρασκευή: 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 3418579, ηλεκτρονικά: www.mcf.gr.
naftemporiki.gr