Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός για τον έλεγχο και την πρόληψη της εποχικής γρίπης, η δραστηριότητα της οποίας άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του 2014 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες.
Σε αυξημένη ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός για τον έλεγχο και την πρόληψη της εποχικής γρίπης, η δραστηριότητα της οποίας άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του 2014 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τις ερχόμενες εβδομάδες.
Όπως επισημάνθηκε από τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, μέχρι σήμερα, 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α, που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και εφέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού - περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).
Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο έως τουλάχιστον τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Σε καμία περίπτωση πάντως, σύμφωνα και με τα δεδομένα από αρμόδιους διεθνείς και Ευρωπαϊκούς φορείς (όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων–ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-WHO), δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας.