Ουσιαστικά ανέλεγκτη μένει η λίστα Λαγκάρντ, καθώς το ΣΔΟΕ έχει δώσει μόλις 266 εντολές ελέγχου για τους συνολικά 2.061 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται σε αυτή και περιμένει «εντός μηνός» πόρισμα για 155 από αυτές.
Ουσιαστικά ανέλεγκτη μένει η λίστα Λαγκάρντ, καθώς το ΣΔΟΕ έχει δώσει μόλις 266 εντολές ελέγχου για τους συνολικά 2.061 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται σε αυτή και περιμένει «εντός μηνός» πόρισμα για 155 από αυτές.
Τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι τα έσοδα για το κράτος δεν θα είναι εισπρακτέα άμεσα, επειδή θα γίνουν προσφυγές.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣΔΟΕ έχει τη λίστα Λαγκάρντ επί 15 μήνες. Ο επικεφαλής του απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος το φθινόπωρο, ενώ έπρεπε να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ. «Εκτός αυτών το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις», υποστήριξε.
Από τους 2.061 λογαριασμούς της λίστας Λαγκάρντ έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 1.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Εξ αυτών, σε 919 περιπτώσεις εμφανίζονται μηδενικά ποσά στους λογαριασμούς, ενώ 205 άτομα φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτές οι περιπτώσεις θα ελεγχθούν σε επόμενη φάση.
Για περίπου 550 περιπτώσεις έχουν δοθεί 266 εντολές ελέγχου από τις οποίες μόνο οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Από την ενημέρωση του κ. Στασινόπουλου προέκυψε ότι έξι άτομα απέκρυψαν περιουσία 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που απέκρυψαν εισοδήματα 3,7 εκατ. ευρώ και για τους τέσσερις συγγενείς του πρ. υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που είχαν αποκρύψει 6,3 εκατ..
Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους που διενεργούνται και σε άλλες λίστες:
«Επί 15 μήνες και 10 μέρες από τότε που πήρατε την λίστα δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε 3 ανθρώπους», επεσήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε «είναι απαράδεκτο, αδιανόητο, υποδηλώνει έλλειψη βουλήσεως να ελέγξετε».
Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ έκανε τόσους ελέγχους και άνοιγμα λογαριασμών για μια μόνο υπόθεση, καθώς για τη συγκέντρωση των στοιχείων χρειάστηκαν έξι μήνες και έπρεπε να διασταυρωθούν στοιχεία πάνω από 1.700 άτομα. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα στοιχεία που έστελναν οι τράπεζες ήταν συνολικά και όχι κατ’ άτομο και «ο εφοριακός δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί και έπρεπε να υιοθετήσουμε άλλες μεθόδους. Τακτοποιήσαμε τα στοιχεία που μας έστελναν οι τράπεζες διαχωρίζοντάς τα ανά καταθέτη. Δώσαμε λύσεις και το διαπιστώνει κανείς από το πόρισμα που παραδώσαμε στην επιτροπή της Βουλής».
«Έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει έως το καλοκαίρι γιατί έπρεπε να ελεγχθεί και η αγορά. Το καλοκαίρι οι ελεγκτές πέρασαν και από μηνιαίο σεμινάριο. Ο φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε λίγο μετά το καλοκαίρι. Έως τότε δημιουργούσαμε τη δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο φορολογικός έλεγχος», είπε ο κ. Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι «το ΣΔΟΕ δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα λογαριασμών.
Εκτίμησε ακόμη ότι χρήματα δεν θα εισέλθουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο καθώς «υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη λίστα και άρα θα γίνουν προσφυγές γι’ αυτό και επιχειρούμε το πόρισμά μας να είναι πλήρως δεμένο».
Επίσης, ρωτήθηκε από την κ. Κωνσταντοπούλου για τις ανέλεγκτες «65 λίστες Λαγκάρντ» (CD και λίστες που έχουν στα χέρια τους το ΣΔΟΕ και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς). «Βρίσκεται η μισή Ελλάδα. Δεν μπορεί να ελεγχθεί η μισή Ελλάδα», σχολίασε ο επικεφαλής του Σώματος και πρόσθεσε ότι περιλαμβάνουν φυσικά και νομικά πρόσωπα διαχωρισμένα με διαφορετικές παραμέτρους (π.χ. δάνεια άνω των 100.000 ευρώ). Με εντολή του συνεστήθη επιτροπή για να διερευνήσει το περιεχόμενο των CD, ενώ εστάλησαν και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς.
Αναφερόμενος στους υπόλοιπους ελέγχους που διενεργεί το ΣΔΟΕ ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι αναμένει να υπάρξουν 300 εκατ. έσοδα από τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων σε δικηγόρους, καλλιτέχνες και αγρότες.
Συγκριμένα:
-54 εκατ. ευρώ από 52 περιπτώσεις αγροτών που ελέγχονται για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και είσπραξης επιδοτήσεων.
-23 εκατ. ευρώ από 18 δικηγόρους.
-29 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.
-8 εκατ. ευρώ από έλεγχο πόθεν έσχες σε οκτώ φυσικά πρόσωπα.
-4,2 εκατ. ευρώ από έλεγχο δύο καλλιτεχνών.
newsroom naftemporiki.gr