Πολιτιστικά
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 08:30

20.000 θεατές, για την «Ευρυδίκη» της Σάρα Ρουλ

Το έργο της Σάρα Ρουλ, «Ευρυδίκη» ή «Ένα μιούζικαλ στον Άδη», αφού κατέκτησε μέχρι τώρα 20.000 θεατές (16.500 εισιτήρια), παρατείνει τις παραστάσεις του.

Με την παντοτινή αγάπη και τα λεπτά όρια που χωρίζουν τη ζωή από τον θάνατο να αναβλύζουν από τη μελωδική ιστορία του, το έργο της Σάρα Ρουλ, «Ευρυδίκη» ή «Ένα μιούζικαλ στον Άδη», αφού κατέκτησε μέχρι τώρα 20.000 θεατές (16.500 εισιτήρια), παρατείνει τις παραστάσεις του στο θέατρο Πορεία.

Η παράσταση, που μετά την περσινή της επιτυχία παρουσιάστηκε ξανά για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και διακρίθηκε στα πρόσφατα βραβεία κοινού του «Αθηνοράματος», συνεχίζει και τον Ιανουάριο, αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σε εναλλασσόμενο πλέον ρεπερτόριο με τις «Παραλλαγές θανάτου» του Γιον Φόσσε.

Η ανερχόμενη - υποψήφια για βραβείο Pulitzer - αμερικανίδα συγγραφέας Σάρα Ρουλ εμπνεύστηκε από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, για να  δημιουργήσει, το 2003, αυτό το σύγχρονο έργο, που μιλά με χιούμορ και ευαισθησία για την αγάπη, τη ζωή και τον θάνατο.

Όχι πριν την επιφάνεια της γης

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορφέας, γιος της μούσας Καλλιόπης, ήταν ο πιο ξακουστός ποιητής και μουσικός. Έπαιζε τη λύρα του τόσο όμορφα, που μάγευε τους πάντες. Όταν η αγαπημένη του, η Ευρυδίκη, πέθανε από δάγκωμα φιδιού, κατέβηκε στον Άδη με τη λύρα του, με σκοπό να την πάρει πίσω. Ο Άδης και η Περσεφόνη μαγεύτηκαν από τη μουσική του και του επέτρεψαν να πάρει μαζί του την Ευρυδίκη, με τον όρο ότι δε θα γυρίσει να την κοιτάξει, πριν φτάσει στην επιφάνεια της γης. Ο Ορφέας, όμως, έκανε το λάθος και στράφηκε προς την Ευρυδίκη, χάνοντάς τη για πάντα.

Ένα εσωτερικό αίτημα για συμφιλίωση

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί τη - γεμάτη ζωντανή μουσική- παράσταση και, καλωσορίζοντάς μας στην έρημο του πραγματικού, σημειώνει: «Με απασχολεί έντονα, τον τελευταίο καιρό, ένα εσωτερικό αίτημα δικό μου για μια συμφιλίωση, ένα γαλήνεμα σε σχέση με τον εαυτό μου, το παρελθόν μου και τον θάνατο. Διαβάζοντας την “Ευρυδίκη” της άγνωστής μου Ρουλ, διαισθάνθηκα ότι το κείμενο αυτό μπορεί να με βοηθήσει να εμβαθύνω σε αυτήν τη θεματολογία.

Ταυτόχρονα, για κάποιον περίεργο λόγο, πιστεύω ότι τα αιτήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι και εθνικά αιτήματα. Η κατανόηση του ποιοι πραγματικά είμαστε ως λαός και ως έθνος θα μας οδηγήσει σε μια αναγκαία συμφιλίωση με ένα άγνωστό μας, αλλά ριζωμένο στο υποσυνείδητο, παρελθόν, έξω από στερεότυπα και σε ένα πιο αλληλέγγυο βλέμμα προς τον άλλον. Στην “Ευρυδίκη”, ο θάνατος δε διαχωρίζεται καθόλου από τη ζωή. Η λεηλατημένη ζωή είναι θάνατος. Η μουσική, που παράγει η αγάπη, είναι η παντοτινή ζωή».

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, πρωτότυπη και διασκευασμένη μουσική: Κατερίνα Πολέμη, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, στίχοι πρωτότυπων τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video: Γιώργος Κουρμούζας. Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κώστας Γάκης, Γιάννης Νταλιάνης, Μιχάλης Αφολάνιο, Νεφέλη Μαρκάκη, Νάνσυ Σιδέρη.

Πληροφορίες
Θέατρο Πορεία: Τρικόρφων 3 - 5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210 8210991, 210 8210082. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: βραδινές, στις 21:00: 26 Ιανουαρίου και 2 και 9 Φεβρουαρίου, απογευματινές, στις 18:30: 25 και 29 Ιανουαρίου και 1,  5, 7 και 8 Φεβρουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: Σάββατο και Κυριακή: 20, 12 (νεανικό κάτω των 24) ευρώ, Πέμπτη, Παρασκευή: 15, 12 (νεανικό κάτω των 24) ευρώ, Τετάρτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, εισιτήρια ανέργων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή:10 ευρώ.

naftemporiki.gr