Ταϊλανδοί διαδηλωτές άρχισαν τη Δευτέρα τη μεγάλη κινητοποίησή τους με στόχο την παράλυση της Μπανγκόκ.
Ταϊλανδοί διαδηλωτές άρχισαν τη Δευτέρα τη μεγάλη κινητοποίησή τους με στόχο την παράλυση της Μπανγκόκ και έχουν καταλάβει πολλούς κεντρικούς οδικούς κόμβους της πρωτεύουσας σε μια ακόμη προσπάθειά τους να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.
Μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές δεν έχουν συναντήσει αντίσταση από τις αρχές στην κατάληψη διαφόρων σημείων της πρωτεύουσας.
Την ίδια ώρα η Γινγκλάκ Σιναουάτρα κάλεσε τα ηγετικά στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν πρόταση της εκλογικής επιτροπής για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχε προκηρύξει για τις 2 Φεβρουαρίου, δήλωσε συνεργάτης της.
Υπουργοί έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι είναι αδύνατη η αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι η ημερομηνία μπορεί να μετατεθεί και μάλιστα ένα μέλος της πρότεινε την 4η Μαΐου.
«Η πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα ασαφή σημεία στην πρόταση της εκλογικής επιτροπής. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συναντηθούμε και να τα συζητήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Σουρανάντ Βετζαζίβα.
Η αντιπολίτευση θέλει να απαλλαγεί από το «σύστημα Τακσίν» όπως το αποκαλεί, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της, ο οποίος επί της ουσίας συνεχίζει να κινεί τα νήματα της κυβέρνησης παρά την αυτοεξορία του στο Ντουμπάι.
«Κάνουμε λαϊκή επανάσταση και όχι πραξικόπημα»
Χιλιάδες άνθρωποι - περί τις 40.000 σύμφωνα με τις αρχές - φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Παράλυση της Μπανγκόκ» και με εορταστική διάθεση, καθώς ορισμένοι τραγουδούν και χορεύουν, μετέχουν στην κινητοποίηση, έχοντας συγκεντρωθεί κυρίως έξω από εμπορικό κέντρο που είχε πιάσει φωτιά κατά την περασμένη μεγάλη πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη το 2010, όταν είχαν ξεσπάσει ταραχές με τουλάχιστον 90 νεκρούς.
«Κάνουμε τη λαϊκή μας επανάσταση. Δεν καλούμε κανέναν σε πραξικόπημα», δήλωσε ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος ωστόσο διώκεται για "ανθρωποκτονία" για την καταστολή των διαδηλώσεων του 2010, περίοδος όπου ήταν αντίστροφες οι σχέσεις δυνάμεων και ο κ. Σουτέπ μετείχε στην κυβέρνηση.
Ο τελευταίος τέθηκε επικεφαλής πορείας δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών υψώνοντας τη σημαία της χώρας, σύμβολο των διαδηλώσεων που διαρκούν τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες με την στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται.
Οι δυνάμεις της τάξης συνεχίζουν να τηρούν στάση ανοχής , όπως τις πρώτες ημέρες της κρίσης, αφήνοντας τους διαδηλωτές να στοιβάζουν σάκους με άμμο σε ορισμένες από τις επτά κεντρικές διασταυρώσεις της Μπανγκόκ που μετατρέπονται σε μόνιμα σημεία διαμαρτυρίας των διαδηλωτών. Από εκεί οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να αρχίζουν καθημερινά πορείες διαμαρτυρίας προς κυβερνητικά κτήρια και κατοικίες υπουργών.
Οι διαδηλωτές θέλουν να κλείσουν τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και να σταματήσουν τις συγκοινωνίες. Το μετρό, πάντως, λειτουργεί κανονικά, όπως κανονικά διεξάγεται και η κυκλοφορία εκτός των περιοχών που έχουν αποκλείσει οι διαδηλωτές. Δεκάδες σχολεία, ωστόσο, παραμένουν κλειστά.