Κόσμος
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 10:04

ΗΠΑ: 120 εκατ. Αμερικανοί σήμερα στις κάλπες

Σε μάχη στήθος με στήθος, εξελίσσεται η σημερινή αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν σαφές προβάδισμα σε κάποιον από τους δύο βασικούς υποψηφίους-τον 58χρονο Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του και τον 60χρονο, Τζων Κέρι.

Στην πρώτη προεδρική εκλογή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική, ο ΤζΩρτζ Μπους, υπερασπίζεται την πολιτική του έναντι της τρομοκρατίας τα τέσσερα αυτά χρόνια κατηγορώντας τον Κέρι ότι δεν είναι αρκετά ισχυρός και αποφασιστικός να ηγηθεί της χώρας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Κέρι, επικρίνει τον Μπους ότι απέτυχε να καταστήσει την Αμερική πιό ασφαλή έναντι της τρομοκρατικής απειλής.

Αν και το πρώτο διάστημα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ο Μπους απολάμβανε την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των Αμερικανών, την τελευταία εβδομάδα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 48%, που είναι το χαμηλότερο από όλους τους προκατόχους του, που διεκδικούσαν κατά το παρελθόν την επανεκλογή τους.

Οι ψηφοφόροι εμφανίζονται για πρώτη φορά να ανησυχούν εκτός από την τρομοκρατική απειλή και για την κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ. που έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε περίπου 1.100 Αμερικανούς στρατιώτες και σε δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς αμάχους.

Τα δύο αυτά θέματα, σε συνδυασμό με την μεγάλη ανησυχία για τις απώλειες θέσεων απασχόλησης, την κοινωνική πρόνοια, το θέμα των αμβλώσεων και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αναμένεται να επηρεάσουν την έκβαση της σημερινής αναμέτρησης.

Οι δύο υποψήφιοι, πραγματοποίησαν χθες τις τελευταίες περιοδείες τους στις πολιτείες όπου η μάχη θεωρείται αμφίρροπη.

Ο Μπους θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο Τέξας και θα μεταβεί στη συνέχεια στο Λευκό Οίκο, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Ο Κέρι, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στη Βοστώνη, όπου και θα παραμείνει για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι εκλογολόγοι εκτιμούν, ότι, η πόλωση είναι μεγάλη και η συμμετοχή στην σημερινή αναμέτρηση θα είναι κατά 10 έως 20 εκατομμύρια ψήφους μεγαλύτερη από το 2000, καθώς αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες 118 έως 121 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Λόγω της διαφοράς της ώρας η ψηφοφορία θα διαρκέσει συνολικά 26 ώρες. Ξεκίνησε ήδη στις 07.00 (ώρα Ελλάδος) στη μικρή κοινότητα Ντίξβιλ Νοτς του Νιου Χάμσιρ και οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν στη Χαβάη στις 09.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Τα πρώτα αποτελέσματα στις μεγάλες ανατολικές πολιτείες αναμένονται μετά τις 03.00 (ώρα Ελλάδος).