Κόσμος
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2004 10:45

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός Τύπος για τις σημερινές εκλογές

Εκκληση στους Αμερικανούς, να προσέλθουν μαζικά σήμερα στις κάλπες απευθύνουν, οι Times της Νέας Υόρκης, ενώ η Washington Post, διερωτάται για το αύριο σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα αν επανεκλεγεί ο Τζωρτζ Μπους.

«Πολλές κυβερνήσεις και μεταξύ των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στην Ευρώπη, υποστηρίζουν την ήττα του Μπους... ο Αμερικανός πρόεδρος αν επανεκλεγεί μπορεί να σπάσει αυτή την εχθρότητα υποσχόμενος ότι θα διαβουλεύεται πιο συχνά και πιο εντατικά τους παραδοσιακούς συμμάχους, γιατί θα έχει ανάγκη τη μεγίστη δυνατή διεθνή βοήθεια στα θέματα του Ιράκ, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλα. Και πρέπει να το υποσχεθεί αμέσως», τονίζει η Washington Post.

«Αλλά η πρόκληση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τον Τζων Κέρι, που στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία, ασκώντας κριτική στην ποιότητα της ηγεσίας του Μπους. Αλλά με το Ιράκ να βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η άνοδός του στην εξουσία, δεν θα αποσύρει τη δέσμευση της Αμερικής για τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιανουάριο και την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών κινημάτων», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Από την πλευρά τους οι New York Times, απευθύνουν έκκληση στους Αμερικανούς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα «επειδή ο υπόλοιπος κόσμος είναι απογοητευμένος με την αμερικανική εκλογική διαδικασία».

«Αν οι άνθρωποι πηγαίνουν με γαϊδούρια στα βουνά του Αφγανιστάν για να επιλέξουν ανάμεσα σε ελλιπείς υποψηφίους που προτάθηκαν τον περασμένο μήνα στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, εμείς μπορούμε να σταθούμε στην ουρά και να υποχρεώσουμε τους υπευθύνους της εκλογικής διαδικασίας να καταγραφεί η ψήφος μας. Αν ο κόσμος μπορεί να βρεί το πού ακριβώς ψηφίζει στο Κανταχάρ, εμείς μπορούμε να μάθουμε από τις εφορευτικές επιτροπές ή μέσω του Internet», σημειώνουν οι Times.

Η USA Today διερωτάται επίσης αν θα επαναληφθεί «ο εφιάλτης του 2000».

«Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι η εκλογή θα είναι έντιμη», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η USA Today δημοσιεύει σήμερα τις τελευταίες εκκλήσεις των δύο υποψηφίων προς τους ψηφοφόρους.

Ο πρόεδρος Μπους καλεί τους ψηφοφόρους «να στηρίξουν την καλή δουλιά που κάναμε αππο κοινού», επαναλαμβάνοντας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν ήταν «μια μοναδική απειλή» και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να αντιδράσουν «για να προωθήσουν την ελευθερία, την ελπίδα και τη δημοκρατία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζων Κέρι, τονίζει από την πλευρά του, ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες «βαδίζουν σε κακή κατεύθυνση» και ο πρόεδρος Μπους έκανε «κακή επιλογή, λαμβάνοντας καταστροφικές αποφάσεις στο Ιράκ».

Ο Κέρι, καταδίκασε την εξαφάνιση των 328 τόνων εκρηκτικών στο Ιράκ και διακήρυξε, ότι θα ηγηθεί πιό αποτελεσματικά από τον Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.