Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 11:31

Επένδυση ενός δισ. δολαρίων στον υπερυπολογιστή Watson

Το ποσό του ενός δισ. δολαρίων θα επενδύσει η ΙΒΜ στον υπερυπολογιστή της Watson – γνωστό για τη νίκη του επί ανθρώπων παικτών στο παιχνίδι Jeopardy – δημιουργώντας νέο τμήμα, ειδικά για αυτόν.

Το ποσό του ενός δισ. δολαρίων θα επενδύσει η ΙΒΜ στον υπερυπολογιστή της Watson – γνωστό για τη νίκη του επί ανθρώπων παικτών στο παιχνίδι Jeopardy – δημιουργώντας νέο τμήμα, ειδικά για αυτόν.

Η επένδυση περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. για την ενίσχυση της καινοτομίας πάνω σε εφαρμογές που σχετίζονται με τον Watson. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, του νέου τμήματος θα ηγηθεί ο Μάικλ Ρόντιν, πρώην αντιπρόεδρος του τμήματος λύσεων λογισμικού της εταιρείας.

Σύμφωνα με το CNN, το Watson Group θα έχει 2.000 εργαζομένους και θα εδρεύει στο κτήριο της εταιρείας στο East Village της Νέας Υόρκης. Η ΙΒΜ σκοπεύει να προωθήσει τις δυνατότητες του Watson σε εταιρείες, αλλά και στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, μέσω της cloud υποδομής της, Softlayer. Η εταιρεία έχει αποκαλύψει ήδη ότι συνεργάζεται με την ασιατική τράπεζα DBS για τη χρήση της τεχνολογίας του υπερυπολογιστή σε τομείς όπως η ανάλυση οικονομικών δεδομένων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επενδυτές.

Σημειώνεται ότι απώτερος στόχος του υπερυπολογιστή είναι η μίμηση/ εξομοίωση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι άνθρωποι, από πλευράς έκφρασης και αναλυτικής σκέψης, ωστόσο παράλληλα μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες από ό,τι ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Το όραμα της εταιρείας φαίνεται να είναι μια σειρά από εφαρμογές «powered by IBM Watson», για ποικιλία χρήσεων – μεταξύ των οποίων πολλές εφαρμογές για τον χώρο της υγείας, στον οποίο οι δυνατότητες του υπερυπολογιστή αναμένεται να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Σε δύο κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ, το Memorial Sloan – Kettering Cancer Center και το Cleveland Clinic, γιατροί «εκπαιδεύουν» τον Watson πάνω στην αναγνώριση διαφορετικών ειδών καρκίνου και θεραπειών, με απώτερο στόχο τη χρήση του υπερυπολογιστή για την παροχή καλύτερων, εξατομικευμένων θεραπευτικών αγωγών σε ασθενείς.

Επίσης, σε πιο καταναλωτικό επίπεδο, ο Watson θα μπορούσε να εκτελέσει χρέη προσωπικού βοηθού για τους πάντες, δίνοντας απλές και σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα που διατυπώνονται με φυσικό τρόπο. «Πρόκειται για μία νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΙΒΜ, Βιρτζίνια Ρόμετι, σε εκδήλωση την Πέμπτη στην οποία ανακοινώθηκε η επένδυση του ενός δισ.

Σημειώνεται ότι η Credit Agricole έχει προβλέψει ότι τα έσοδα της ΙΒΜ από την εκμετάλλευση του Watson θα αντιστοιχούν σε άνω του 12% του συνόλου ως το 2018.