Κοινωνία
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 19:13

«Θα έπρεπε να έχει τροποποιηθεί ο νόμος για τις άδειες κρατουμένων»

Tην ανάγκη τροποποίησης του νόμου για τις άδειες των κρατουμένων υπογραμμίζει μιλώντας στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με αφορμή την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, που δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλικράτειας, ως όφειλε, κατά τη διάρκεια της άδειας που του χορηγήθηκε από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Tην ανάγκη τροποποίησης του νόμου για τις άδειες των κρατουμένων υπογραμμίζει μιλώντας στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με αφορμή την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, που δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλικράτειας, ως όφειλε, κατά τη διάρκεια της άδειας που του χορηγήθηκε από τις φυλακές του Κορυδαλλού.

Όπως επισημαίνει, στο άρθρο 55 του Ν. 2776/99 ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών σε όσους εκτίουν ποινές κάθειρξης και βρίσκονται έγκλειστοι στα διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Ένας Νόμος που, όπως λέει, θα έπρεπε να έχει τροποποιηθεί εδώ και χρόνια.

«Δεκατέσσερα χρόνια από την κατίσχυση του 2776/99, έπρεπε να έχουν ήδη εξαχθεί τα αναγκαία συμπεράσματα και να έχει τροποποιηθεί ο νόμος προς την κατεύθυνση συγκεκριμενοποίησης του θεσμού επιτήρησης των αδειών και των προϋποθέσεων χορήγησης σε ειδικές κατηγορίες καταδικασθέντων τουλάχιστον, για να μην αδικήσουμε τους συνεπείς της συντριπτικής πλειοψηφίας» υποστηρίζει ο κ. Γερακαράκος.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «ασάφειες και παρατυπίες» που παρατηρούνται στο Φύλλο Χορήγησης της Άδειας, τονίζοντας πως η άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού λήγει στις 10 Ιανουαρίου.

«Εξ ων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε στον Χριστόδουλο Ξηρό δόθηκε για πρώτη φορά άδεια μετά την καταδίκη του σε ποινή καθείρξεως 6 ισόβια συν 25 έτη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 και η συγκεκριμένη άδεια ήταν η 7η εγκεκριμένη από το Τριμελές Συμβούλιο (Εισαγγελέας Φυλακής, Διευθύντρια Φυλακής, Εγκληματολόγος Φυλακής) κατά σειρά.

»Πέραν των ασαφειών και των παρατυπιών που παρατηρούνται στο Φύλλο Χορήγησης της Άδειας, η άδεια του συγκεκριμένου λήγει στις 10/1/2014, οπότε αν δεν επιστρέψει χαρακτηρίζεται δραπέτης και ασκείται πλημμεληματική ποινική δίωξη εις βάρος του. Με δεδομένη και την απόφαση του Β΄ Αυτοφώρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την παρεμφερή υπόθεση του Κώστα Σακκά (αθωωτική),  είναι αμφίβολο αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Χριστόδουλου Ξηρού για παραβίαση των όρων αδείας του, αν επιστρέψει αύριο στις Φυλακές Κορυδαλλού».

Ο κ. Γερακαράκος αναφερόμενος στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Δικαιοσύνης και ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την υπόθεση Ξηρού, επισημαίνει ότι «για μια ακόμη φορά παρατηρείται τεράστια δυσλειτουργία στη "συνάρθρωση", που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εισαγγελικών, δικαστικών και σωφρονιστικών αρχών αφενός και Ελληνικής Αστυνομίας αφετέρου και βεβαίως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος λειτουργεί υποδειγματικά και ποιοι έχουν το βάρος αυτής της ευθύνης. Οι εργαζόμενοι αστυνομικοί κάνουν με φιλότιμο και αυταπάρνηση τη δουλειά τους και για "ψύλλου πήδημα" ελέγχονται. Αντίθετα φαίνεται ότι αλλού ισχύουν άλλα».

Υπενθυμίζεται πως κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης επισήμαναν χθες ότι οι Αστυνομικές Αρχές είχαν ενημερωθεί εγγράφως από τη διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Χ. Ξηρός λαμβάνει 9ήμερη άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής, μία εβδομάδα νωρίτερα, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ.

Σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να τεθούν σε «αναστολή εργασίας» 10 σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την μετακίνηση του Χρ. Ξηρού από την Ε΄ στην Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Γερακαράκος υποστηρίζει πως «γι αυτό το θέμα διεξάγεται έρευνα μετά από εισαγγελική εντολή και είμαστε βέβαιοι ότι και με τη βοήθεια των τεχνικών μέσων βιντεοεπιτήρησης, εύκολα το πόρισμα θα επιμερίσει ευθύνες, αν υπάρχουν».