Για απαγόρευση των συνομιλιών στο Διαδίκτυο μέσω προγραμμάτων online chatting από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ κάνει λόγο ισραηλινή εφημερίδα.
Για απαγόρευση των συνομιλιών στο Διαδίκτυο μέσω προγραμμάτων online chatting από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάνουν λόγο η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, αλλά και οι εξόριστοι αντικαθεστωτικοί της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού του Ιράν, σύμφωνα με το περιοδικό Time.
Η «απαγόρευση» ανάγεται σε μια απάντηση του ανώτατου θρησκευτικού και πολιτικού παράγοντα της χώρας σε ερώτηση η οποία έγινε στον επίσημο ιστότοπό του.
«Δεδομένης της ανηθικότητας η οποία συνοδεύει τέτοιες δραστηριότητες, δεν επιτρέπεται», απάντησε ο κ. Χαμενεΐ.
Οι θρησκευτικές κρίσεις, ωστόσο, δεν έχουν χαρακτήρα επίσημης απαγόρευσης. Οι φετβάδες ή οι θρησκευτικές γνωμοδοτήσεις από κληρικούς δε θεωρούνται νομικά δεσμευτικές.
Σύμφωνα με το Time, θεωρείται απίθανο ο ιρανός ανώτατος ηγέτης να διατάξει τη θρησκευτική αστυνομία να «αστυνομεύει» το διαδικτυακό φλερτ.
Πάντως, η εφαρμογή WeChat, ιδιαίτερα δημοφιλής για smartphone, μπλοκαρίστηκε στο Ιράν το Δεκέμβριο, μετά από το Facebook, το Instagram και το Twitter, στα οποία η πρόσβαση των Ιρανών είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση διακομιστή μεσολάβησης (proxy server).
Ο ίδιος ο κ. Χαμενεΐ, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ, πάντως, είναι ενεργοί χρήστες τόσο του Twitter όσο και του Facebook.