Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί τον «Ρινόκερο», το αριστούργημα του Ιονέσκο, που παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον, από το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Καταγγέλλοντας την άνοδο του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, ένας επιθετικός «Ρινόκερος» στέκεται απέναντι στην ψυχολογία του όχλου, στην έννοια της ετερότητας και στη βία της πλειοψηφίας, μέσα από το θέατρο του παραλόγου.
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, μετά το «Mistero Buffo», αφουγκραζόμενος για άλλη μια φορά τις προκλήσεις των καιρών, σκηνοθετεί τον «Ρινόκερο», το αριστούργημα του Ιονέσκο, που παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον, από το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών
Με το αντιπροσωπευτικό αυτό δείγμα του θεάτρου του παραλόγου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1959, στο Ντύσελντορφ, ο Ιονέσκο στράφηκε με αιχμηρότητα ενάντια στον υλιστικό, πνευματικό και ηθικό ολοκληρωτισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο “Ρινόκερος” είναι αναμφισβήτητα αντιναζιστικό έργο. Προπαντός, όμως, είναι ένα έργο, που αντιτίθεται σε όλες τις μαζικές υστερίες κι επιδημίες, που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, μα που δεν παύουν να είναι σοβαρές κοινωνικές ασθένειες, των οποίων οι ιδεολογίες δεν αποτελούν παρά το “άλλοθι”».
Μοναδικός νικητής ένας χαμένος
«Υπάρχουν πράγματα, που μπαίνουν στο μυαλό ακόμα και των άμυαλων», λέει ο Ιονέσκο στο έργο. Και αν και ο κεντρικός ήρωάς του, ο Μπερανζέ, είναι ένας από τους «χαμένους» της ζωής, αποτυχημένος, τρομαγμένος, ήσυχος, λίγο ευθυνόφοβος, πάντα αργοπορημένος και μάλλον εξαρτημένος από το ποτό, καταλήγει να είναι ο μόνος, που φαίνεται να διατηρεί το μυαλό του άθικτο, δε συνθηκολογεί και αντιστέκεται σθεναρά στο κίνημα της ρινοκερίτιδας, που έχει πλήξει όλη την πόλη.
Το φαινομενικά κωμικό έργο του γαλλορουμάνου συγγραφέα, βρίθει κοινωνικών και πολιτικών προεκτάσεων για το πώς όλοι γύρω μας μετατρέπονται σε παχύδερμα - ρινόκερους και για το αν και πώς μπορούμε να αντισταθούμε στην παράλογη λογική, που προσπαθεί να επικρατήσει στις μέρες μας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ρόλο του Μπερανζέ και τους Θανάση Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ηρώ Μπέζου, Γιώργο Παπαγεωργίου και Γιώργο Χρυσοστόμου, έρχονται να αναδείξουν την κωμική χροιά της παράλογης πραγματικότητας, που βιώνουν οι ήρωες του εμβληματικού αυτού έργου.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού - Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, βοηθός σκηνοθέτης: Άννα Μιχελή, βοηθός σκηνοθέτη: Έμυ Πανουργιά, συμπαραγωγή: Λυκόφως. Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Μανώλης Μαυροματάκης, Ηρώ Μπέζου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Χρυσοστόμου.
Πληροφορίες
Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 11 Ιανουαρίου έως 13 Απριλίου: Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.00, από 1 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου: Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή: 21.00, Σάββατο 19.00, (τα Σαββατοκύριακα, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το έργο «Η Αφροδίτη με τη γούνα»). Αγορά εισιτηρίων: Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.ticketservices.gr.
naftemporiki.gr