Μία εβδομάδα πριν λάβει άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου 2013, είχαν ενημερωθεί εγγράφως οι αστυνομικές αρχές από τη διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού, υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μία εβδομάδα πριν λάβει άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και συγκεκριμένα στις 24 Δεκεμβρίου 2013, είχαν ενημερωθεί εγγράφως οι αστυνομικές αρχές από τη διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία από τις 11-6-2013 είχε ζητήσει με έγγραφό της από τη διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού να ενημερωθεί για την επίμαχη άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού, μία εβδομάδα νωρίτερα.
Στις 24 Δεκεμβρίου 2013, η διευθύντρια του Κορυδαλλού με έγγραφό της προς τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας, ενημέρωνε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Χ. Ξηρός λαμβάνει 9ήμερη άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την 1η Ιανουαρίου 2014, κατά την οποία ο Ξηρός έλαβε την άδεια, η διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού απέστειλε νέο έγγραφο προς:
Με το εν λόγω έγγραφο, η διεύθυνση των φυλακών του Κορυδαλλού ενημέρωνε ότι ο κρατούμενος έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή 9 Ιανουαρίου 2014.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι παραπάνω ενέργειες αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιοι των φυλακών είχαν ενημερώσει εγκαίρως την ΕΛΑΣ και καμία προειδοποίηση σχετικά με τις άδειες δεν αγνοήθηκε.
Παράλληλα, στο έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφερόταν αορίστως και όχι ειδικώς για καταδίκους για θέματα τρομοκρατίας, ότι ικανός αριθμός αυτών, δεν επιστρέφει από άδειες.
Αντιδράσεις από ΕΛΑΣ και υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Την αντίδραση κύκλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛΑΣ προκάλεσαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις των πηγών του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις προαναφερθείσες θέσεις, ανέφεραν τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ