Κοινωνία
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 14:59

Στο μικροσκόπιο το κινητό τηλέφωνο του Χρ. Ξηρού

Συνεχίζεται αμείωτα για δεύτερη ημέρα η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού, με την ΕΛΑΣ να εκτιμά πως κρύβεται στη Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο των αρχών έχει μπει και το κινητό του τηλέφωνο. 

Άφαντος παραμένει ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος θεωρείται ένα από τα βασικά στελέχη στον επιχειρησιακό βραχίονα της «17 Νοέμβρη».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ή «Μανώλης» της 17Ν -όπως ήταν το κωδικό του όνομα στην οργάνωση- αγνοείται από τη νύχτα της Δευτέρας, όταν παραβίασε τους όρους της 9ήμερης άδειας που του είχε δοθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού και δεν έδωσε το παρών, ως όφειλε, στο Α.Τ. Νέας Καλλικράτειας.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο 56χρονος ισοβίτης είχε προσχεδιάσει μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την απόδρασή του εδώ και καιρό και πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού μετά το πέρας της άδειας.

Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες της ΕΛΑΣ

Αν και η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στην Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

«Ένας δραπέτης πάντα επιλέγει μεγάλες πολυσύχναστες πόλεις που τον προφυλάσσουν από τα αδιάκριτα βλέμματα», παρατηρεί ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο άφησε στο σπίτι του στη Νέα Καλλικράτεια.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται διεξοδικά όλα τα τηλεφωνήματα και τα SMS του Ξηρού, με την ελπίδα το κινητό να «μιλήσει», ώστε να έρθουν στο φως στοιχεία σχετικά με το σχέδιο φυγής του.

Στην αντιτρομοκρατική μέλη της οικογένειας Ξηρού

Εν τω μεταξύ, η Αντιτρομοκρατική λαμβάνει από χθες καταθέσεις από συγγενείς του φυγά. Ανάμεσα τους και ο Βασίλης Ξηρός, αδελφός του καταζητούμενου και επίσης μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της οικογένειας Ξηρού αρνήθηκαν ότι γνώριζαν τι σχεδίαζε ο «Μανωλης» της 17Ν. Κατέθεσαν επίσης ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικά και πως δεν γνωρίζουν που κρύβεται.

Το ιστορικό της 17Ν

Συνολικά 27 χρόνια δράσης,  23 νεκροί, τραυματίες, εκτοξεύσεις ρουκετών, εκρήξεις βομβών, αρπαγές οπλισμού, είναι εν συντομία μερικά από τα στοιχειά του «βιογραφικού» της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρούσε στην Ελλάδα από το 1975 έως το 2002.

Ξεκίνησε την δράση της το 1975 με την εν ψυχρώ δολοφονία του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς στο Ψυχικό, ενώ τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης ήταν το 1999 με ρουκέτα στην οικία του γερμανού τρέσβη Άλμπερτ Κούνα στο Χαλάνδρι.

Το 2003 μετά από μια πολύμηνη δική 14 άτομα καταδικάστηκαν ως μέλη της οργάνωσης.

Αν και η ελληνική αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο της 17Ν, ποτέ δεν βρήκε το περιβόητο 45άρι - «σφραγίδα» της οργάνωσης.

Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός

Με την κωδική ονομασία «Μανώλης» ο Χριστόδουλος Ξηρός θεωρείται ένας από τους βασικούς εκτελεστές της 17Ν, καθώς συμμετείχε στις περισσότερες δολοφονικές επιθέσεις της οργάνωσης.

Στρατολογήθηκε στην 17Ν το 1983 από τον Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ στα χέρια των αρχών έπεσε το 2002 στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε πάει να επισκεφτεί τον αδερφό του Σάββα Ξηρό που νοσηλευόταν μετά από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Πειραιά.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός στην αρχή αρνήθηκε κάθε συμμετοχή του στην οργάνωση, αλλά στην συνέχεια έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στις Αρχές που τις βοήθησαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της 17Ν.

Συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε οκτώ δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν, ενώ το εφετείο τον καταδίκασε σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ