Η περίφημη ρήση του Μπιλ Κλίντον «It' s the economy stupid» που είχε αποδειχθεί ένα επιτυχημένο εκλογικό σλόγκαν, δεν «δούλεψε» στις αμερικανικές εκλογές του 2004. Το διακύβευμα ήταν πολύ σημαντικότερο από την οικονομία. Τι να την κάνεις την οικονομία, αν δεν αισθάνεσαι ασφαλής;
Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο Οχάιο, την Πολιτεία-κλειδί με τους 20 εκλέκτορες, στην οποία ο Μπους έχει προβάδισμα με 140.000 ψήφους, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί 230.000 θέσεις εργασίας.
Σε μια χώρα τραυματισμένη από την 11η του Σεπτέμβρη 2001, που φοβάται μια νέα τρομοκρατική επίθεση, οι πολίτες ψάχνουν για τον ηγέτη που θα μπορεί να τους προστατέψει. Ο Μπους είχε ένα ισχυρό όπλο. Το αξιοποίησε στο έπακρον, και όπως αποδεικνύεται, έπεισε. Ο φόβος έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ του Τζόρτζ Μπους, σύμφωνα με τα exit poll που διεξήχθησαν από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Στην ερώτηση ποιό ήταν το κίνητρό τους για να ψηφίσουν, το 85% αυτών που ψήφισαν τον Μπους δήλωσε ότι ήταν ο φόβος της τρομοκρατίας έναντι 15% των ψηφοφόρων του Τζον Κέρι.
Ποσοστό επίσης 85% των ψηφοφόρων του Μπους τόνισαν πως τον θεωρούν δυναμικό ηγέτη, ένα προσόν που το ανέφερε μόνον το 13% των ψηφοφόρων του Κέρι. «Οποιος έχει την δύναμη, έχει συχνά και το δίκιο με το μέρος του», γράφει στην Πολιτική Διαθήκη του η αποθέωση του κυνισμού, ο πρωθυπουργός του Λουδοβίκου 13ου, Ρισελιέ. Ο νικητής δικαιώνεται. Ουαί τοις ηττημένοις (Vae victis).