Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 07 Ιανουαρίου 2014 12:08

Κάμερα 3D για ενσωμάτωση σε laptops και tablets από την Intel

Μία κάμερα 3D η οποία προορίζεται να ενσωματωθεί σε laptops και tablets από πολλούς κατασκευαστές, ανακοίνωσε η Intel στο πλαίσιο της Consumer Electronics Show (CES) 2014 στο Λας Βέγκας.

Μία κάμερα 3D η οποία προορίζεται να ενσωματωθεί σε laptops και tablets από πολλούς κατασκευαστές, ανακοίνωσε η Intel στο πλαίσιο της Consumer Electronics Show (CES) 2014 στο Λας Βέγκας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, η κάμερα θα επιτρέπει τον χειρισμό μιας συσκευής με χειρονομίες, ενώ παράλληλα θα δίνει στο σύστημα τη δυνατότητα καλύτερης «κατανόησης» του περιβάλλοντος χώρου του, περιλαμβανομένων εκφράσεων του προσώπου του χρήστη.

«Βλέπουμε και αγγίζουμε σε τρεις διαστάσεις, οπότε γιατί να πρέπει να χειριζόμαστε υπολογιστές σε δύο;» δήλωσε ο Μούλι Ίντεν, γενικός μάνατζερ του Perceptual Computing Group της Intel, πριν τα αποκαλυπτήρια της Intel RealSense 3-D.

Όπως είπε, η εταιρεία επιθυμεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να καταστεί πανταχού παρούσα, ακριβώς όπως συνέβη με τις «συμβατικές» κάμερες, που πλέον συναντώνται σχεδόν σε όλα τα συστήματα. «Θα είμαστε σε θέση να την ενσωματώσουμε σε πολλά συστήματα, οδηγώντας χαμηλά το κόστος» πρόσθεσε.

Μηχανήματα από εταιρείες όπως η Dell, η Lenovo και η Asus με την συγκεκριμένη κάμερα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο Ίντεν επέδειξε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών, από τομείς όπως το gaming, η φωτογραφία και το τρισδιάστατο σκανάρισμα. Σε μία από τις επιδείξεις ο χειριστής κίνησε το χέρι του μπροστά από μία οθόνη συστήματος με Windows, μετακινώντας τον κέρσορα, κλείνοντας τα δάκτυλά του για να «πιάσει» και μετακινήσει αντικείμενα κλπ. Επίσης, όσον αφορά στη φωτογραφία και στο βίντεο, επιδείχθηκαν βελτιωμένες δυνατότητες πάνω σε αντικείμενα όπως η εφαρμογή φίλτρων, η απομόνωση/ αλλαγή του φόντου κ.α.

Σημειώνεται ότι η Intel ανακοίνωσε συνεργασία με την 3-D Systems, η οποία κατασκευάζει τρισδιάστατους εκτυπωτές, για την ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει τη σάρωση αντικειμένων μέσω της κάμερας και στη συνέχεια την αναπαραγωγή/ αντιγραφή τους μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Κατά τον Ίντεν, συστήματα τέτοιου είδους θα επιτρέψουν στους υπολογιστές να «αισθάνονται» σε τρεις διαστάσεις, κατανοώντας καλύτερα την ανθρώπινη συμπεριφορά: «ο υπολογιστής θα μπορεί να παρακολουθεί με την 3D κάμερα τις εκφράσεις του προσώπου μου και να αντιδρά ανάλογα» υπογράμμισε. Ακόμη, ανέφερε ότι αυτές οι δυνατότητες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ελεγχόμενο μέσω φωνής λογισμικό virtual assistant, έτσι ώστε η αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τις συσκευές τους να είναι πιο «φυσική».