Κόσμος
Δευτέρα, 06 Ιανουαρίου 2014 18:09

Γκιούλ: Η οικονομική σταθερότητα προέχει

Με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι φυσικά και η έρευνα κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί μέσα στο πλαίσιο του νόμου, υποστήριξε ωστόσο ότι η οικονομική σταθερότητα προέχει.

Με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι φυσικά και η έρευνα κατά της διαφθοράς πρέπει να συνεχιστεί μέσα στο πλαίσιο του νόμου, υποστήριξε ωστόσο ότι η οικονομική σταθερότητα προέχει.

Ο Γκιουλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, τονίζει ότι παράλληλες δομές δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μέσα στο κράτος, υπογραμμίζοντας ότι «τα δικαστήρια πρέπει να δράσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις οδηγίες. Θα πρέπει να προστατευτούν από ιδεολογικά, θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα».

Σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος συχνά παρουσιάζεται από τα μέσα ενημέρωσης ως  αντίπαλος, του τούρκου πρωθυπουργού και σύμμαχος του κινήματος που πρόσκειται στον διανοητή Φετουλαχ Γκιουλέν, ο φερόμενος ως υποκινητής της πολιτικής αναταραχής.

Ο πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε τις συνδυασμένες κρατήσεις αξιωματούχων του κόμματος του με την κατηγορία της διαφθοράς, σε ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα δικτύων μέσα στη δικαιοσύνη και την αστυνομία που πρόσκεινται φιλικά στο κίνημα του Φετουλαχ Γκιουλέν. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν με την ρητορική που τον χαρακτηρίζει μίλησε για διεθνή συνωμοσία εναντίον της κυβερνήσεως.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε και για τις άλλες συνέπειες της κρίσης, λέγοντας ότι η οικονομική σταθερότητα προέχει, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

«Αν οι προσδοκίες (που συνδέονται με την Τουρκία) διαψευσθούν, είναι σαν να ανοίγουμε τρύπες στο δικό μας πλοίο», είπε. .

Τέλος ερωτηθείς για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για να πει το οτιδήποτε.

Για το ίδιο ζήτημα, ο  αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για τα οικονομικά, Αλι Μπαμπατζάν, δήλωσε την Κυριακή ότι ότι η κρίση γύρω από το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την οικονομία, εφόσον το δικαστικό σώμα αλλά και τα σώματα ασφαλείας δρουν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.

Απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση στην 'Αγκυρα ο κ. Μπαμπατζαν σημείωσε ότι θεωρεί ότι και η πίεση επί των επιτοκίων θα υποχωρήσει πολύ σύντομα.

Ο αντίκτυπος του σκανδάλου αρχίζει ήδη να ξεθωριάζει, εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν στις τουρκικές αγορές 427 από τα 764 εκατομμύρια δολάρια , που έφυγαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου», είπε.

Ο κ. Μπαμπατζάν τόνισε επίσης ότι Halkbank ( ο γενικός διευθυντής της οποίας κρατείται στα πλαίσια της έρευνας για τη διαφορά) , έγινε στόχος γιατί ήταν η μόνη τράπεζα που μπορούσε να συναλλάσσεται με το Ιράν, « καθώς διέθετε αξιοπιστία τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ» .

Νωρίτερα ο υπουργός οικονομικών Mehmet SIMSEK, είχε δηλώσει στη νέα βρετανική εφημερίδα Financial Times ότι η κρίση που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου. είχε αρνητικές επιπτώσεις στις άμεσες επενδύσεις ξένου κεφαλαίου στην Τουρκία.

«Εχουμε ήδη αρχίσει τις προσπάθειες για να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο τούρκος υπουργός.

«Hρθαμε ήδη με τηλεδιασκέψεις σε επαφή με επενδυτές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ασία και τους δώσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις. Τους διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία, καθώς επίσης και οι υγιείς οικονομικές πολιτικές».

«Παρόλα όσα συμβαίνουν η εμπιστοσύνη στην Τουρκία συνεχίζεται και τα πάντα δείχνουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη», τόνισε κατέληξε λέγοντας ότι: «Δεν θα πρέπει να λέγονται υπερβολές... Αν και είναι ένα έτος εκλογών, συνεχισθεί η οικονομική πειθαρχία που άντεξε μέχρι τώρα η τουρκική κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας", είπε « 'Αλλωστε οι μακροοικονομικές ισορροπίες στην Τουρκία είναι ισχυρές».

Τέλος πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) κ. Μουχαρρέμ Γιλμάζ, θεωρεί ότι η καθυστέρηση βασικών μεταρρυθμίσεων, οδήγησε στην κρίση που ακολούθησε τις επιχειρήσεις της 17ης Δεκεμβρίου 

Σύμφωνα  με δηλώσεις του στην εφημερίδα Milliet,  η Τουρκία έκλεινε τα αυτιά της στις εκθέσεις της Ε.Ε. πού τονιζόταν πάντα τα θέματα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς», λέει στην εφημερίδα μια Milliet ο κ. Γιλμάζ.

Πηγή: ΑΜΠΕ