Κόσμος
Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 22:25

Άνοιγμα στους στρατιωτικούς κάνει ο Ερντογάν

Ευνοϊκά διάκειται, όσον αφορά στην επανεξέταση των υποθέσεων αξιωματικών που έχουν καταδικαστεί σε δύο δίκες για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του,  ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Ευνοϊκά διάκειται, όσον αφορά στην επανεξέταση των υποθέσεων αξιωματικών που έχουν καταδικαστεί σε δύο δίκες για συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του,  ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στην Ασία, για το τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνησή του, ο Ερντογάν παρέμεινε ασαφής όσον αφορά στους δικαστικούς όρους μιας νέας διαδικασίας, υπογράμμιζοντας  ωστόσο ότι «γίνονται εργασίες» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως είπε θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να υπάρξει μια δικαστική βάση που θα επιτρέψει για μια νέα δίκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο για να το κάνει.

Ο πρόεδρος της σημαντικής Ένωσης Δικηγόρων (TBB), Μετίν Φεϊζίογλου, συναντήθηκε στη διάρκεια του σαββατοκύριακου με τον αρχηγό του κράτους Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό, στους οποίους υπέβαλε σειρά νομικών προτάσεων προς όφελος των καταδικασθέντων στρατιωτικών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την κατάθεση αγωγής από το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για επανεξέταση των δύο πολύκροτων δικών, οι οποίες σήμαναν τον εγκλεισμό το 2012 και το 2013 στη φυλακή πολλών εκατοντάδων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, με την αιτιολογία ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους ήταν χαλκευμένα.

Η προσφυγή αυτή του στρατού στη δικαιοσύνη έγινε την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο εβδομάδες το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε, το οποίο αποκάλυψε τον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν και της αδελφότητας του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην τουρκική αστυνομία και στο δικαστικό σώμα.

Η πρωτοβουλία του τουρκικού στρατού παρουσιάστηκε από τους τούρκους σχολιαστές ως μια έμπρακτη συμμαχία με την κυβέρνηση του Ερντογάν κατά του κινήματος του Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται ως η πηγή αυτών των δικών.

Οι δίκες αυτές έχουν επιτρέψει στον Ερντογάν να μειώσει την πολιτική επιρροή του στρατού, που τάσσεται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχει κάνει τρία πραξικοπήματα από το 1960 και υποχρέωσε σε παραίτηση μια κυβέρνηση ισλαμικής έμπνευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο