Πολιτική
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 16:41

Το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ θα θέσει ο Πρωθυπουργός στους ομολόγους του στην Ε.Ε.

Το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από τις ΗΠΑ, έθεσε στον προεδρεύοντα της Ε.Ε. πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέγκε, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Μπαλκενέγκε όσο και η Βρετανία δήλωσαν νωρίτερα ότι η στάση τους δεν θα αλλάξει μετά τη μονομερή ενέργεια της Ουάσινγκτον και ότι δεν υποστηρίξουν την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».

Το θέμα θα θέσει εκ νέου ο κ. Καραμανλής στο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. απόψε το βράδυ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα

Βαλκάνια συνολικά .

Ο κ. Καραμανλής θα τονίσει ότι το παλαιό και γνωστό πρόβλημα επιδεινώνεται από τη μονομερή ενέργεια των ΗΠΑ και μάλιστα τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είχαν συμφωνήσει να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να τονίσει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την ελπίδα ότι η ενέργεια των ΗΠΑ δεν θα οδηγήσει τα Σκόπια σε μια ακόμα πιο αδιάλλακτη θέση.

Επίσης ο κ. Καραμανλής θα υπογραμμίσει ότι τα Σκόπια πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αποφάσεις στην Ε.Ε. λαμβάνονται με ομοφωνία και η ότι λύση στο πρόβλημα είναι ο διάλογος για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα διαμηνύσει επίσης ότι προς αποφυγή

παρεξηγήσεων και ακόμη περαιτέρω τριβών δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ χωρίς την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.