Πολιτική
Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 13:58

Σε κομβικό σημείο η κυβέρνηση

Εκ των έσω βάλλεται πλέον το κεντρικό «αφήγημα» της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και μερική έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Εκ των έσω βάλλεται πλέον το κεντρικό «αφήγημα» της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και μερική έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το γεγονός από μόνο του κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρό διότι επί της ουσίας «αποδομεί» τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά περίοδο προκαλώντας δεύτερες σκέψεις στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Κορυφαίοι ξένοι οίκοι αλλά και η ίδια η Κομισιόν, όπως τεκμαίρεται από το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ανέφικτη την έξοδο στις αγορές εντός του 2014. Την ίδια ώρα η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω το κλίμα και τις προθέσεις των Βρυξελλών, σε συνέντευξή της στη Real, κρατά αποστάσεις... ασφαλείας από την κυβερνητική αισιοδοξία για έξοδο από το Μνημόνιο.

Σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το το ελληνικό χρέος, γεγονός που παραπέμπει σε εξελίξεις και λύσεις στον αντίποδα της «βελούδινης» εξόδου από τα μνημόνια που προτάσσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη Real News, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ –και αυτό έχει τη σημασία του- τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών λέγοντας πως «αν προκύψει το ζήτημα μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Εντός αυτού του κλίματος ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σημειώνει ότι «δεν είμαστε σε εργαστήριο για να προεξοφλούνται όλα με ακρίβεια», επιμένει ότι η έξοδος στις αγορές το 2014 παραμένει ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για το κερδίσει.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξέλθει στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 εκφράζουν και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ωστόσο αν προσέξει κανείς τη φρασεολογία του Γιάννη Στουρνάρα το τελευταίο διάστημα θα διαπιστώσει ότι ο καθ΄ύλην αρμόδιος υπουργός κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Δηλώνει μεν σε όλους τους τόνους ότι η ανάπτυξη θα φανεί μέσα στο νέο έτος και ότι η οικονομία βγαίνει από την κρίση, αλλά αποφεύγει να αναφερθεί σε αριθμούς και συγκεκριμένους στόχους.

Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ανάληψης και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις υπουργών με περίπου 70 ευρωπαίους αξιωματούχους και λοιπούς προσκεκλημένους, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κερδίσει επικοινωνιακά πόντους.

Παράλληλα υπάρχει η πίστη ότι η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και το μόιρασμά του σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη χάραξη ενός οδικού χάρτη –όχι μνημονίου και όχι νέων μέτρων - που θα οδηγήσει στην απομείωση του ελληνικού χρέους, μπορεί να οδηγήσουν σε δημοσκοπική ανάταση.

Όμως, με το ΠΑΣΟΚ στα «κάγκελα», την αξιωματική αντιπολίτευση να αυξάνει την πίεση και κυρίως τους Ευρωπαίους να αμφισβητούν τις ίδιες τους τις αποφάσεις κάνουν, ίσως για πρώτη φορά, την εμφάνισή τους δεύτερες σκέψεις. «Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι ένα σενάριο που κανείς πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει με τα βεβαιότητας», ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ