Πολιτική
Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2004 20:51

Παπανδρέου: Από πρωτοπόροι γίναμε παρατηρητές

«Με τη σημερινή κυβέρνηση, μέσα σε λίγους μήνες, από πρωτοπόροι είμαστε παρατηρητές. Στα Βαλκάνια, στο Κυπριακό. Υπό παραίτηση στο θέμα του Ελσίνκι, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απόντες και “αιφνιδιασμένοι” για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, χωρίς ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η χώρα έχει περάσει στην απομόνωση και την ανυποληψία».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιωργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά και την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα.

«Είχαμε πριν από οχτώ μήνες δυνατή φωνή. Όχι μόνο δυνατή φωνή, αλλά δεν τολμούσαν να μην συμβουλευτούν την Ελλάδα για τις οποιαδήποτε εξελίξεις υπήρχαν στην περιοχή. Είχα προειδοποιήσει προ πολλών μηνών την κυβέρνηση Καραμανλή ότι χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική θα είχαμε βαρύτατες συνέπειες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το όνομα Μακεδονία «μονομερή και απαράδεκτη ενέργεια», με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα «είναι μονομερής, απαράδεκτη και με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή... Ευθύνη τεράστια έχει και η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση Καραμανλή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΠΓΔΜ: «Λειτουργήσαμε ως εγγυητές για την ακεραιότητα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη Συμφωνία της Αχρίδας, που έθεσε τέλος στην ένοπλη σύρραξη του 2001. Συνδιοργανώσαμε και προωθήσαμε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μια πολιτική ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις χώρες τις γειτονικές. Όλα αυτά μας βάλανε μπροστά στις πρωτοβουλίες, πρωτοπόρους στην περιοχή. Και θα συνεχίσουμε ως ΠΑΣΟΚ να παίρνουμε πρωτοβουλίες σε ό,τι μας αφορά στο επίπεδο το κομματικό, στο οποίο σήμερα μπορούμε και με τις επαφές που έχουμε και με τις δυνατότητες που έχουμε».

«Θέλω να τονίσω», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι αποτελεσματική και αυτή είναι η πατριωτική πολιτική, όταν έχει κανείς αποτέλεσμα. Κι εμείς είχαμε αποτελέσματα. Καταφέραμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα, αλλά και να κατοχυρώνουμε ταυτόχρονα τα εθνικά μας συμφέροντα».