Κοινωνία
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 07:00

Γνώμη: Η διοίκηση και το πρόγραμμά της

«Εκκληση» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη συμβάλουν με τη στάση τους στα δικαστήρια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων απηύθυνε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

«Εκκληση» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μη συμβάλουν με τη στάση τους στα δικαστήρια στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων απηύθυνε το υπουργείο Εσωτερικών. Για την ακρίβεια, το σχετικό έγγραφο (εγκύκλιος) είχε περισσότερο τη μορφή της διαταγής παρά τη μορφή της σύστασης, πράγμα που έχει μια ιδιαίτερη σημασία στους καιρούς που ζούμε. Κοιτώντας κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται καταλαβαίνει ότι το θέμα αφορά αυτούς που προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι και καταλήγουν ως μόνιμοι στο Δημόσιο.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιό του, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα καλύπτουν τις εποχικές ή παροδικές ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες των προγραμμάτων ή των έργων που υλοποιούν προσλαμβάνοντας ανέργους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι συμβασιούχοι αυτοί οφείλουν να αποχωρούν από τις υπηρεσίες με τη λήξη της διάρκειας των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, η δε μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος.

Παρά ταύτα, παρατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών, «επί σειρά ετών παρατηρείται το φαινόμενο της αναγνώρισης τέτοιου τύπου συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες καθίστανται τελεσίδικες και αμετάκλητες, άρα και υποχρεωτικές για τη διοίκηση (ν. 3068/2002). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν, για την προάσπιση των συμφερόντων τους».

Τι λέει δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών με άλλα λόγια: ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, σωστές ή λάθος, δεν βοηθούν και ότι είτε τους χρειάζεστε είτε όχι τους εργαζομένους ως μονίμους -επειδή ενδεχομένως «υποψιάζομαι ότι το κάνετε για πολλούς και διαφόρους λόγους»- εσείς θα λέτε ότι δεν τους χρειάζεστε γιατί μας χαλάει το πρόγραμμα… Αν μάλιστα κάποιος αγνοήσει την εγκύκλιο αυτή, το ΥΠΕΣ προειδοποιεί τους αιρετούς ότι συνέχιση αυτής της τακτικής «δύναται να ενεργοποιήσει από πλευράς σας τη διαδικασία των άρθρων 233 επομ. του ν. 3852/2010 περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών».

Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αυτή τη θέση, η οποία διατυπώνεται και επισήμως μέσω εγκυκλίου. Αναρωτιέμαι, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί που θα εκδικάσουν τέτοιου είδους υποθέσεις τι έχουν να πουν;  Είναι μεγάλη η προσπάθεια που κάνει η χώρα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Πολίτες χάνουν τις δουλειές τους, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, οι θυσίες όλων, εργαζομένων και μη, διαρκώς αυξάνονται και το βάρος γίνεται δυσβάστακτο.

Είναι κρίμα να βλέπει κανείς τις θυσίες του να πηγαίνουν χαμένες επειδή κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν πραγματική αναδιοργάνωση, μέσα βέβαια στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου που πρέπει να εγγυάται τη δημοκρατία, την ισότητα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη. Οχι το πρόγραμμα της διοίκησης.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]